Kávový hit = Espresso tonic. Barista Patrik Lamka vám rád poradí, jak si ho doma správně připravit
Kávová radioporadna. Jedno arabské rčení říká, že káva má být horká jako vášeň, černá jako letní noc a sladká jako láska. Někde se tím jistě řídí, my ale žijeme v Česku a v létě převážně toužíme po studených nápojích. Jaké jsou tedy ledové kávy, jak jejich chuť nezkazit? Jakých chyb se dopouštíme a co doma k přípravě kvalitní kávy potřebujeme?
O kávě si povídáme s člověkem, který tomuto nápoji nejen rozumí, ale má ho i velmi rád. Barista Patrik Lamka je hostem naší radioporadny.
Káva je samozřejmě fenomén dnešní doby. Jak si kávu správně připravit v domácím prostředí, to určitě rád povím, ale já bych doporučil nejdříve si kávu správně nakoupit. Abychom si kupovali ta správná čerstvá zrníčka, nejlépe v nějakém speciálním obchodě, třeba v pražírně.
Já rád objevuji, nebráním se novým druhům a novým způsobům přípravy kávy. Nové pražírny, chutě i směsi. Pořád je co objevovat.
Patrik Lamka, barista
Potom si kávu doma umlet na pořádném mlýnku, to znamená nejlépe na keramických kamenech. A pak si kávu správně připravit. A na to nemusím mít doma žádný velký přístroj na espresso.
Čtěte také
Pochlubte se, kolik káv už jste dnes požil?
Dnes mám tzv. detox, takže to jsou čtyři kávy za dopoledne. Jestli to je zdravé, těžko říct. Já říkám, že nic by se nemělo přehánět, ale mně prostě káva strašně pomáhá v mém životě.
Co je letos největším kávovým hitem?
Za mě určitě Espresso tonic. Ale to už bylo i v loňském roce. Ovšem podle mne je stále kávový hit Espresso tonic.
Čtěte také
Měla jsem příležitost ochutnat a je to návykové. Není to ale tak, že čím je člověk větší expert na kávu, tím méně kombinací vyhledává a vychutnává si hodně čistou kávu?
Když budu mluvit sám za sebe, tak určitě ne. Já rád objevuji, nebráním se novým druhům a novým způsobům přípravy kávy. Každý to máme samozřejmě trošku jinak, ale já rád objevuji nové pražírny, nové chutě i nové směsi. A pořád je co objevovat.
Teď mě zajímá správná příprava Espressa tonic. Tonic svařit nebo ho za studena lít do kávy?
Je jasné, že spousta lidí zatím vůbec Espresso tonic nikdy neochutnala. Klasický a z mého pohledu správný styl přípravy je vysoká sklenička nebo Longovka. Do ní dáme několik kostek ledu, alespoň 3 až 4 kostky ledu. Na to nalijeme náš oblíbený tonic. Já doporučím nějaké rukodělné, které mají speciální prodejny. Třeba s obsahem bylinek. Nebo klasický tonic.
Doporučuji nakupovat kávy pouze tolik, kolik jste schopni vypít během jednoho týdne. A nechat ji v chladu a suchu, ale ne v lednici.
Patrik Lamka, barista
Nalijeme ho do sklenice zhruba dvě deci. A na to nalijeme klasické horké espresso nebo horkou pudrovanou kávu. Tím se vlastně zachladí. A když to budeme lít pomalu, tak nám vzniknou dvě barvy. Čirá, to bude tonic nahoře, a tmavá, to bude káva dole. A brčkem můžeme pít buď samotný tonic nebo kávu. A můžeme to i promíchat. Já doporučím ještě do toho určitě plátek limetky.
Čtěte také
Co typický český Turek? Také si ho někdy dáte?
Obvyklá otázka na mě. Už 11 let se zabývám intenzivně kávou a rád si Turka samozřejmě dám. Nejlépe z džezvy. Český fenomén znamená klasickou zalévanou kávu, ani tomu se nebráním, ale na to bych doporučil spíše než Arabiku, tak nějakou kávovou směs. Třeba půl na půl Robusta a Arabika, aby to bylo krásně hořko čokoládové.
Já třeba doma vůbec nemám žádný kávový přístroj. Jediný, co doma mám, tak je moka konvička. S tou startuji den, tu si upíjím. Měl bych asi pít kávy měně, už i moje paní mě plísní, že kávy vypiji mnoho, ale je to prostě návykové a chutná mi to.
Nebojte se, nestyďte se ptát, když někam přijdete. Dobrý den, co máte dnes na mlýnku? A oni by vám měli správně odpovědět. I v kavárně.
Patrik Lamka, barista
Někdo si dává koupenou kávu do ledničky, že víc vydrží. Je to pravda?
Pro uchování kávy bych ledničku úplně nedoporučil, aspoň za mě ne. Protože když budete kupovat kávu z malé pražírny, tak vám do toho sáčku dají vlastně nejen kávu, ale i vzdušnou vlhkost. Kterou když si pak dáte do ledničky, tak se vysráží a káva zvlhne a ztuchne.
Čtěte také
Doporučuji nakupovat kávy pouze tolik, kolik jste schopni vypít během jednoho týdne. A nechat si ji sice v chladu a suchu, ovšem přímo ledničku bych nedoporučil.
Nejdůležitější při výběru i při přípravě kávy jsou asi opravdu kvalitní zrnka.
Určitě by to měla být ta správná výběrová káva. I když slovo výběrová tady v České republice je také docela špatně uchopitelný termín. Ale měla by to být zrníčka, která jsou třeba z poslední sklizně, což by vám v pražírně měli sdělit. Také od jakého pěstitele jsou a samozřejmě nějaký chuťový profil, to by vám v pražírně nebo i v obchodě s kávou měli sdělit.
Nebojte se, nestyďte se ptát, když někam přijdete. Dobrý den, co máte dnes na mlýnku? A oni by vám měli správně odpovědět. I v kavárně.
Celou kávovou radioporadnu s baristou Patrikem Lamkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém. Směje se téměř rozený „kavárenský povaleč“ Petr Voldán
U hrnku dobré rozhlasové kávy jsme se dnes sešli ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s publicistou Petrem Voldánem. Protože tento nápoj je Petrovou celoživotní vášní.
-
VIDEO: Pít kávu s mlékem se vůbec nemusíte bát. Naopak, je zdraví prospěšná, říká Jan Tuna
Jan Tuna v naší rozhlasové poradně z kavárny na téma: Jak si z potravin, produktů a služeb vybrat to, co je opravdu kvalitní a spolehlivé? Jak říct šuntům A DOST!
-
Čas na kávu aneb Po stopách východočeských kaváren
Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém. Jeden z citátů, které zazní v prázdninovém seriálu. Každou neděli v 18:30 vás Petr Voldán vyzve, abyste si udělali Čas na kávu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.