Ledvinové kameny vznikají kombinací řady příčin, svoji roli hraje strava i možné genetické dispozice

12. září 2024

Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. z Nefrologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové je hostem naší radioporadny. Jako téma jsme zvolili ledvinové koliky a ledvinové kameny, což bývá velice bolestivá záležitost. Dokonce se říká, že kdo tohle nezažil, tak neví, co je to bolest. 

Sylvie Dusilová Sulková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je to skutečně tak, že se ledvinové koliky a ledvinové kameny mohou rozvinout až do tak bolestivého onemocnění?
Já to mohu potvrdit. Ta bolest je opravdu krutá až šokující, omezující, ale samozřejmě bolesti každého člověka donutí jít k lékaři, aby mu pomohl. Ale není to bolest, se kterou by měl doktor bojovat nějak velmi složitě a dlouho.

Není pravda, že každý ledvinový kamínek vyvolá ledvinovou koliku, ale může se to stát. A pak to může být docela dramatické.
prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, emeritní přednostka nefrologické kliniky FN HK

Ledvinovou koliku způsobí právě ledvinové kameny?
Během svého života má až 10 až 12 procent lidí nějaký ledvinový kamínek, ale ten je ve velké většině případů klidný, protože se vytvoří dostatečně malý a nějakým způsobem se z močových cest dostane ven. Člověk ho vymočí a je to vyřešeno.

Čtěte také

Pokud je ten kamínek větší, než je rozměr močových cest, či pokud je ostnatý a při tom průběhu se třeba močové cesty, které stárnou, poškodí či ucpou, tak se dojde k tomu, že celé to je strašně citlivé a bolestivé. Není tedy pravda, že každý ledvinový kamínek vyvolá koliku, ale může se to stát a pak je to docela dramatické.

Ledvinové kameny jsou usazeniny vápníku, solí a dalších minerálů. Kde se tam vezmou?
Vznikají z kombinace celé řady příčin, ve kterých nepochybně hraje roli strava a zároveň i možné genetické dispozice. Ovšem člověk se může chovat tak, aby onu genetickou dispozici nepodporoval. Je samozřejmě důležité přijímat dostateční množství tekutin, protože kamínky vzniknou tam, kde je velká koncentrace látek, které jste jmenovala. Ony se v té moči vysráží.

Čtěte také

Měla by se tedy dostatečně pít tekutina průběžně po celý den, nejlépe v tomto kontextu voda, ale já někdy radím nejen vodu nebo čaje, ale i trochu ředěných minerálek, protože v čisté vodě chybí minerály. Takže kvalitní pitný režim. Ve stravě pak jsou predispozicí slaná jídla a obrovské nefyziologické, nenormální příjmy bílkovin, v nich je fosfor a podobně.

Další predispozicí je nadměrné pití mléka u některých osob, protože kde je moc vápníku, tak když ho ledvina vylučuje ve velké koncentraci, mohou se zase za dalších okolností vytvářet kameny s obsahem vápníku. Kameny, které jsou vidět na rentgenu a dají se zobrazit.

Kameny, které nejsou vidět na rentgenu a zobrazují se sonograficky, jsou naopak kameny z kyseliny močové, které ale nemá s močením vůbec nic společného. Vzniká zase trošku s genetickou dispozicí, ale zejména ze stravy extrémně bohaté na určitá jídla. Mimo jiné vnitřnosti, příliš mnoho masa, ale zase maso také potřebujeme. Tedy je to o míře těch potravin.

Měla by se dostatečně pít tekutina průběžně po celý den, nejlépe voda, ale já radím i čaje, nebo trochu ředěných minerálek.
prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, emeritní přednostka nefrologické kliniky FN HK

Běžně se před kameny z kyseliny močové chráníme dietou jako při dně. Je to vlastně analogie v ledvinách toho, když se zanítí a jsou krystalky kyseliny močové v kloubech.

Ledvinové kameny mají ještě nějaká další rizika, kromě již zmíněné ledvinové koliky?
Já bych ještě rozvinula ty projevy. Je to charakteristická bolest, která je krutá, přichází i odchází minutových až dvouminutových intervalech. A vrací se. Je lokalizovaná obvykle v bedrech, obvykle na jedné straně v tu danou chvíli. Ale manifestace může být i překrytá doprovodnými vegetativními projevy, ke kterým patří pocit na zvracení či dokonce zvracení.

Čtěte také

V moči bývá v 90 procentech případů buď neviditelná nebo viditelná příměs krve. Ale jak jsem už zmínila, v mnoha případech projde kámen spontánně do moči a vymočí se.

Pacient, který s problémem přijde, dostane infuzi, ve které jsou tekutiny, takže se zvýší i šance toho vymočení. Ale zároveň jsou tam léky, které označujeme spasmolytika. Jsou to léky proti bolesti, ale nejsou to analgetika. Povolují tonus, ono napětí hladké svaloviny, kterou nemůžeme ovládat, ale která je v močovodech a v řadě dalších orgánů.

Močovod se trochu povolí a vznikne větší prostor pro to, pokud je kamínek menší než 5 mm, že projde. Kaménky nad 5 mm už mohou být obtížné. Potom kromě této první léčebné odborné pomoci si pacienta přebírá urolog či nefrolog, který má nástroje, jak dál v léčbě pokračovat.

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Sylvií Dusilovou Sulkovou, emeritní přednostka nefrologické kliniky FN HK, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související