Kdo má nemocné ledviny, měl by se vyvarovat dosolování, radí nefroložka Sylvie Dusilová Sulková

9. březen 2023

Na druhý čtvrtek v měsíci březnu připadá Světový den ledvin. Jde o kampaň, která má upozornit na to, že 10 až 15 procent světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Jak poznáme, že naše ledviny nejsou v pořádku? Proč pacienti často do ordinace přicházejí, až když jim ledviny selhávají? Jak se dají nemoci ledvin léčit?

Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: onemocnění ledvin.

Připomeňme na úvod, paní profesorko, jak ledviny fungují a proč jsou nepostradatelné?
Hlavní funkcí ledvin, nikoliv jedinou, je vylučovat z organismu látky, které vznikají metabolismem, přeměnou přijatých potravin. Nepotřebné části, někdy i části toxické, se ledvinami vylučují. Současně se jiným vylučovacím způsobem a jiné látky vylučují játry.

Čtěte také

Hlavní funkcí ledvin je vylučovací, ale ledviny současně slouží pro tvorbu určitých hormonů. Hlavní z nich je hormon pro červenou krvetvorbu, takže při selhání ledvin je vždy přítomná anémie, naštěstí ji umíme léčit. A v ledvinách se také některé látky metabolizují, rozkládají, například inzulin. Tedy při zhoršené funkci ledvin paradoxně může být nižší spotřeba inzulinu.

A v ledvinách se i některé látky skladují pro využití organismem, například jsou zásobárnou pro glykogen. Sice ta hlavní je v játrech, ale skladuje se i v ledvinách.

Ledviny jsou nepochybně pro život nepostradatelné. Na ultrazvuku je takový dobrý rozměr ledviny asi 12 cm v té největší ose. V každé ledvině je přibližně milion funkčních jednotek, kterým říkáme nefron.

Vývoj v diagnostických a léčebných možnostech je opravdu daleko za hranicí toho, co bych si kdy bývala uměla představit.
Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Ty se skládají z takového klubíčka, kde probíhá vlastní děj filtrace tekutiny z cév do kanálků a v těch kanálcích se pak vyloučené látky s vodou dále zpracovávají. Ty potřebné se vrací zpět do organismu a zbytek se vylučuje.

Vy se ledvinám věnujete spoustu let. Stoupá počet pacientů nebo je to číslo trvalé?

Čtěte také

Zejména jsem zaznamenala naprosto dramatický vývoj v diagnostických a léčebných možnostech. To je opravdu daleko za hranicí toho, co bych si kdy bývala uměla představit. Zároveň si myslím, že nemocí ledvin neubývá. Umíme je dříve zachytit a to díky osvětě. Už se o tom problému více ví, umíme k němu přistoupit s komplexním pohledem.

A v republice se nefrologii věnuje výrazně více lékařů než dříve. Nicméně přesto nefrologů, ale i lékařů v ostatních oborech, není stále dost.

Onemocnění ledvin je možná nebezpečné i z toho důvodu, že je plíživé. Ten orgán nebolí a pak pacienti často přichází později.

Čtěte také

Ledviny málokdy bolí. Bolestivá je ledvinová kolika nebo akutní bakteriální zánět ledvin. Od toho jsou preventivní prohlídky, kde stačí jednoduché vyšetření moče papírkem a poznáme, že se něco děje. Potom je na posouzení praktického lékaře, koho k nám pošle a je to dobře, když ho pošle.

Druhou možností, jak se najde již probíhající onemocní ledvin, bohužel již pokročilé, je odběr krve. Tam se stanoví určitá látka, jmenuje se kreatinin. A jeho zvýšené množství též patří na nefrologii. A potom máme několik bodů, jak postupujeme. Prvně musíme zjistit diagnózu, to se někdy podaří poměrně rychle, někdy k tomu potřebujeme složitější metody, včetně biopsie.

Další roli hraje léčba onemocnění. Ne vždy to jde úplně, ale vždy je možno dosáhnout toho, aby se podařilo zpomalit progresi. Ale k tomu velmi zapotřebí, aby se řídil nějakými našimi doporučeními. A třetí částí je potom nefrologie za hranicí, kdy se věnujeme selhání ledvin a náhradě funkce ledvin, ať už dialýzou, či transplantací.

Máme tady dotaz, který přišel mailovou poštou. Dcera 23 let trpí na opakované záněty ledvin, opakovaně užívá antibiotika. Jak postupovat, aby se našla příčina?

Čtěte také

Odpovím na to celkem ráda, protože tohle není vůbec vzácné. Ale ještě řeknu k preventivním opatřením důležitou věc. Kdo má nemocné ledviny, tak se měl vyvarovat dosolování a od určitého stupně poruchy ledvin by měl úplně vynechat potravinová éčka, konzervanty a dochucovadla.

A teď k tomu dotazu, jak bych postupovala. Kdyby tato pacientka přišla do ordinace, že má opakovaný zánět močových cest, tak bych chtěla vidět ultrazvuk, jestli tam není nějaká predispozice, třeba zdvojený močovod nebo podobně. To znamená nějaký rizikový faktor.

Pak bych se podívala o jakou bakterii se jedná. Vyšetřila bych nejen ty běžné, ale i tzv. atypické močové kmeny. A zjistila bych určité aspekty životosprávy. Odléčila to, přesvědčila se, že to je léčené. A kdyby se to opravdu mělo opakovat i po tomto procesu, tak pak nasazujeme léčbu dlouhodobou.

Například jednu tabletku nějakého šetrného přípravku, který čistí močové cesty během noci. Tato léčba by trvala nějakou dobu a pak by mělo být vše v pořádku.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Sylvií Dusilovou Sulkovou, DrSc., si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související