V krizových situacích mohou vyplavat na povrch hlubší, dlouho neřešené sousedské spory. Co s tím?

16. září 2024

Právní radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové, jejímž tématem jsou dnes zejména sousedské spory a jak je ideálně řešit. Naším hostem je JUDr. Jan Langmeier, MBA. Sousedé mohou mezi sebou řešit širokou škálu rozporů. Počínajíc drobnými neshodami způsobenými rozdílností životního stylu, až po rozsáhlé soudní spory kvůli porušení zákona.

Podle Pojišťovny právní ochrany tvoří sousedské spory 11 procent všech právních sporů v naší republice. Zemi nyní svírá velká voda, je i toto období náročné na mezilidské vztahy?
Bezesporu. Z pohledu sousedských vztahů mohou v tomto období vyplavat na povrch nějaké hlubší, dlouho neřešené spory. V krizových situacích tomu tak často bývá.

Vše pokud možno řešte v klidu, s chladnou hlavou a bez emocí. Spíše počítejte s tím, že je vždy rozumnější pokusit se dohodnout.
JUDr. Jan Langmeier, MBA, právník

Kritické situace prověřují, jací ve skutečnosti jsme. Co byste lidem doporučil?
Já bych doporučil řešit vše pokud možno v klidu, s chladnou hlavou a bez emocí. Nemyslet si, že když zahájím nějaký složitý právní spor, tak jej zaručeně brzy vyhraji. Spíše počítejte s tím, že je vždy rozumnější pokusit se dohodnout. Samozřejmě za předpokladu, že druhá strana alespoň trochu o nějaké smírné řešení stojí.

Čtěte také

Pokud přijde velká voda, tak je to situace takzvaně vis maior, tedy dané vyšší mocí, bez možnosti abychom to nějak ovládali. Ale za posledních 20 let se udělalo hodně pro protipovodňovou ochranu a to jsou záležitosti, které by právě měli často řešit i sousedé na svých pozemcích. Aby například voda bezdůvodně nestékala na pozemek souseda.

Máte s takovými problémy zkušenosti ze své právnické praxe?
Ano, s otázkou vod na pozemcích zkušenosti máme. Je to jedno ze stěžejních témat, ve kterém se často sousedé nedohodnou.

Co je takovým nejčastějším problémem, kdy se sousedé nedokáží příliš dohodnout?
Obecně u sousedských vztahů jsou to nejčastěji věci týkající se tzv. imisí. To znamená obtěžování hlukem, kouřem, nebo právě v některých případech to může být i vypouštění vod, ať už dešťových nebo splaškových. Tyto situace lidé často řeší. Někdy se to řeší, jak doporučujeme, smírnou cestou. Jindy se to naopak řeší přes nejrůznější úřady a domáhají se pomoci z jejich strany.

Jan Langmeier a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu týkající se sousedských sporů, kterou vedla Pavla Kindernayová s právníkem JUDr. Janem Langmeierem, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.