Stále častěji dochází k hádkám sousedů o hranice pozemků. Spory potom řeší přímo na místě geodeti

4. říjen 2021 11:21

Geodety v Česku v poslední době stále víc zaměstnávají sousedské spory. Do terénu vyrážejí kvůli upřesnění hranic mezi pozemky. Často jde třeba o to, kudy vedou ploty. Při pohledu do digitální katastrální mapy mají totiž lidé dojem, že ten sousedův už stojí na jejich pozemku. Realita ale bývá jiná. 

„Katastrální mapy historicky vznikly někdy v polovině 19. století a tím pádem nemůžou být tak přesné," říká geodet Tomáš Jansa. Na žádost dvou sousedů přijel do malé obce Řešetova Lhota z nedalekého Náchoda.

Čtěte také

Majitele pozemků překvapil, skutečná hranice vede totiž jinudy než ukazují veřejně dostupné zdroje.
„Katastrální mapa říkala, že je ta hranice asi dva a půl metru jinde."

S takovými situacemi se geodeti setkávají poměrně běžně. V terénu jsou přitom kvůli podobným záležitostem častěji a to právě proto, že se lidé naučili prohlížet digitalizované mapy.
„Domnívají se, že například soused se ocitl s plotem na jeho pozemku. Ale většinou se ukáže, že ploty jsou umístěny historicky správně a jsou v přípustných odchylkách."

Na znalecké posouzení lidé čekají i měsíce. Geodetů je totiž stále méně. Oficiální statistiky sice neexistují, ale třeba v náchodské geodezii dřív pracovala dvacítka lidí a teď jich tam není ani polovina.

Čtěte také

Kdy Tomáš Jansa přijal nového člověka, si už nepamatuje, prý je to asi dvacet let.
„Neobjevují se noví geodeti. Nevíme, kam mizí, ale o některých víme, že odchází pracovat úplně mimo obor."

V téhle geodézii tak jsou vděční třeba i za pomoc kolegy Jaroslava Lásky. Ten je v důchodu a do kanceláře chodí jen proto, že ho ostatní potřebují, práce prý má nad hlavu.
„Potřeboval bych chodit asi osm dní v týdnu."

A podobné je to třeba i v dalším větším městě Královéhradeckého kraje, třicetitisícovém Trutnově. S počtem pracovníků jsou na tom v tamní největší geodezii téměř jako přes kopírák. Ročně přitom odbaví téměř tisícovku zakázek a velká část z toho jsou právě sousedské spory.

Spustit audio

Související