10 věcí, na které se zaměřit při koupi chalupy. Při pandemii zatoužili lidé po bydlení v přírodě

7. květen 2021

Koronavirová pandemie rozpoutala nebývalou touhu po nákupu rekreačních nemovitostí. V některých krajích vzrostl počet prodaných nemovitostí o desítky procent. S rostoucí poptávkou rostou i ceny českých chat a chalup. A na co si dát pozor při koupi rekreačního objektu?

Zkušená realitní makléřka Iva Kufr hovoří v naší radioporadně na téma: koupě chaty nebo chalupy.

Koronavirová pandemie eskalovala zájem o nákup rekreačního bydlení v České republice do dramatických výšin. Realitní makléři hlásí, že rekreační objekty se prodávaly i během 5 dnů a zájemců o jednu nemovitost bylo často dvacet. A to i v případě, že se jednalo o objekty v horším stavu.

Únik z města a jediná cesta k rekreaci

Je zřejmé, že kde je zvýšená poptávka a nedostatečná nabídka, roste prodejní cena. Prodejní ceny rekreačních objektů rostou i o desítky procent, a to i u těch objektů, které jsou určeny k rekonstrukci.

Koronavirová pandemie rozpoutala nebývalou touhu po nákupu rekreačních nemovitostí (ilustrační foto)

S koncem pandemie můžeme očekávat klesající zájem kupujících o rekreační objekty a pravděpodobně i pokles cen.

Na co si dát pozor při koupi rekreačního objektu?

Jste také v situaci, že jste se rozhodli pro koupi rekreačního objektu (nejčastěji chaty či chalupy) a v hlavě se vám honí, na co si vlastně dát pozor, než se upíšete ke koupi smlouvou?

Ověřte si veškeré dostupné údaje o nemovitosti i lokalitě. Hodně pomůže náhled do katastrální mapy nebo informace na obecním úřadu, především územní plán. Tím se vyhnete situaci, kdy vám za rok za chalupou vyroste čtyřproudá silnice a bude po klidném odpočinku.

10 věcí, na které se zaměřit při koupi chalupy:

Zkontrolujte statiku stavby, stejně jako stav krovů, střechy, vlhkost zdiva, plísně, rozvody.
Ověřte si vlastnictví v katastru nemovitostí, případné dluhy nebo exekuce na nemovitost.
Prozkoumejte územní plán v dané lokalitě.
Zjistěte si, jak je to s přístupovou cestou nebo věcnými břemeny.
Prohlédněte si okolí, dostupnost služeb nebo dopravní spojení.
Zajímejte se o možnosti rekreace a sportů v okolí.
Prohlédněte si sklon nebo zastínění pozemku.
Zkuste promluvit se sousedy - nejsou moc blízko a budete si rozumět?
Prověřte ceny chat a chalup v lokalitě - pokud je nemovitost moc předražená nebo naopak pod cenou, nemusí být něco v pořádku.
Pokud chcete financovat nákup přes úvěr nebo hypotéku, zjistěte si v bance ještě před podpisem kupní smlouvy, zda na půjčku dosáhnete.

Jejich práci na procházkách po horách potkáte

Velmi podstatným faktorem, který ovlivní váš nákup, bude lokalita - a to co do pořizovací ceny, tak do pohodlnosti využití. Co dále byste měli pečlivě zvažovat a nepodcenit?

Obecně lze doporučit koupi rekreačního objektu těm, kteří chtějí uložit své finanční prostředky do nemovitosti, nebojí se drobných úprav či rekonstrukcí (mají na ně i peníze) a současně budou nemovitost intenzivně využívat.

Lokalita na prvním místě

Velmi podstatným faktorem, který ovlivní váš nákup, bude lokalita - a to co do pořizovací ceny, tak do pohodlnosti využití. Sledujte proto lokality s dopravní obslužností, službami a možností nákupů. Ideální je dobré spojení, například železnice, autobus či nedaleká dálnice. Samozřejmě to všechno by bylo málo, přidanou hodnotou pořízení chaty či chalupy by mělo být trávení volného času v krásné přírodě s co nejširšími možnostmi rekreace, relaxace a sportování.

Technický a právní stav

Pokud je lokalita již jasná, většina zájemců o rekreační objekt hledá takový, kde není potřeba provádět rozsáhlé úpravy a rekonstrukce, chtějí objekt a jeho pozemek ihned užívat. Realita je ale v mnoha případech úplně jiná.

Čtěte také

Spousta rekreačních objektů je špatně stavebně řešena a je v katastrofálním technickém stavu (stav střechy, trámů, oken, podlah, často rozsáhlé plísně a vlhkost v objektu).

Potíž je však v tom, že ony závady nemusí být na první pohled patrné. Dobře se i podívejte také na zastínění pozemku. Jak vysoké jsou stromy v okolí, kolik hodin sem svítí slunce v létě a v zimě? Na zahradě mohou být také staré nemocné stromy a po posouzení stavu nás může čekat kácení. Proto rozhodně nepodceňte moment prohlídky vytipovaného objektu a ideálně si přizvěte odborníka, který prověří technický stav objektu i pozemku.

Čtěte také

Rovněž se zaměřte na ověření právní bezvadnosti objektu. Z listu vlastnictví (získáte ho na katastrálním úřadě) zjistíte, zda na chalupě, chatě, či pozemku neváznou věcná břemena, případně zda jsou v jeho prospěch nějaká zřízená.

Důležitý je přístup - k pozemku může být zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy přes vedlejší pozemek: ať soukromý, obecní anebo třeba cestu lesní správy. Břemeno také může být úplatné. V chatařské kolonii pak platí určitá pravidla. Většinou je tady samospráva, platí se společně svoz odpadu, někdy i voda. Vše se dozvíme od vedení osady nebo z webových stránek osady, pokud je má.

Na jaké další otázky je třeba mít odpověď?

Kromě technického a právního stavu nemovitosti, je třeba znát odpovědi na otázky související se zdravím a životním prostředním. Ověřte si, aby vnitřní prostředí a okolí chaty či chalupy nebylo zatíženo škodlivými vlivy nebo dokonce neohrožovalo zdraví obyvatel. Odstranění těchto vlivů je často zcela nemožné nebo velmi nákladné.

Čtěte také

Z těch nejvážnějších je třeba jmenovat přítomnost azbestových materiálů v objektu a přítomnost radonu, existenci starých ekologických zátěží na pozemku, obtěžující provozy v okolí a řada dalších okolností, které mohou pobyt na venkově přinejmenším znepříjemnit.

Mimo již zmíněné oblasti, které je nutné ověřit, doporučuji nahlédnout do územního plánu obce a informovat se na místním obecním úřadu o zvyklostech a vyhláškách v obci, zásobování pitnou vodou, odvádění vod odpadních, riziku povodní a záplav, svahových sesuvů.

Užitečné budou i informace o takzvaných imisích z cizích pozemků či ochranných pásmech. Místní vyhlášky mohou rovněž zakazovat hlučný provoz o víkendech a podobně.

Celou radioporadnu s Ivou Kufr si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související