Jdete poprvé v životě bydlet do pronájmu? Rady a tipy jak neudělat chybu při pronájmu nemovitosti

20. leden 2021

Rozhodli jste se odstěhovat od rodičů, nebo jdete na školu daleko od domova? Či jste se rozhodli poprvé v životě zkusit žít v pronajatém bytě? Realitní specialistka Iva Kufr má pro vás několik tipů jak si zajistit, že nenaletíte na klamavé nebo podvodné praktiky neseriózním pronajímatelům bytů.

Realitní specialista Iva Kufr hovoří v naší radioporadně na téma: Nechybujte při pronájmu nemovitosti.

Čtěte také

Než si pronajmete byt nebo pokoj, řádně si ho osobně prohlédněte fyzicky, nikoli pouze na fotografiích. Pokud najdete nějaká poškození či nesrovnalosti, nezapomeňte na ně upozornit a trvejte buď na odstranění vad a nebo na zaznameníní do protokolu o předání bytu. Opravy by měly být hotové před tím než se nastěhujete. Na tom trvejte.

Jinak vám hrozí potíže a poškození či ztráta vašich věcí. Navíc se toto vše špatně prokazuje a dělá zlou krev. Není dobré se s vlastníkem bytu rozhádat hned na počátku, zvlášť když tomu lze předejít.

Čtěte také

Pokud vady nebyly odstraněny v okamžiku vašeho nastěhování, popř. objevíte jakékoli nové závady, neprodleně pořiďte fotodokumentaci a s popisem zašlete vašemu pronajímateli. Jednu kopii si ponechte pro sebe. Fotografie by měly být datované.

Neopomíjejte „maličkosti" jako jsou třeba díry ve zdi, nefunkční přístroje, plíseň na stěnách, či hmyz apod. Nezapomeňte, že jste složili kauci a z kauce toto vše může být nárokováno, pokud neprokážete, že jste tu závadu nezpůsobili.

Čtěte také

Nezapomeňte vyměnit zámky před nastěhováním. Samozřejmě majitel bude pravděpodobně chtít mít náhradní klíč, nicméně nikdo jiný by klíče mít neměl a ve smlouvě by mělo být napsáno, kdo všechno má klíče od bytu.

Zařiďte si pojištění odpovědnosti za škodu, případně pojištění domácnosti. Nikdy nevíte co se může stát a pokud poničíte vybavení, vytopíte byt či sousedy budete mít jistotu, že pojišťovna tuto záležitost vyřídí. Navíc jde o poměrně levnou záležitost, která se rozhodně vypplatí.

Smlouvu podepisujte výhradně s vlastníkem bytu

Nepodepisujte tzv. „podnájemní smlouvu" tzn. že sepisujete smlouvu o podnájmu bytu s nájemcem, který není vlastník. V takovém případě nejste chránění při výpovědi a váš podnájem může skončit prakticky okamžitě a bez nároku na cokoliv.Toto riziko však hrozí hlavně u bytů v osobním vlastnictví, nikoli u družstevních bytů.

Čtěte také

Vy si hradíte drobné opravy, vlastníci hradí větší. Kdo hradí co je stanoveno zvláštním předpisem vlády, pokud nemáte ve smlouvě uvedeno jinak. Nicméně smlouva nesmí odporovat nařízení. Vy hradíte drobné opravy do výše 500 Kč. Pronajímatel hradí všechny opravy, které nelze považovat za drobné a které zhoršují, či znemožňují užívání bytu. Takové závady musíte ihned nahlásit vlastníkovi, jinak byste museli škodu uhradit.

Pronajímatel by měl potřebné opravy nejen zaplatit, ale i zajistit svépomocí nebo prostřednictvím opraváře.

Pokud pronajímatel bytu nereaguje na vaše upozornění a žádosti, nebo se odmítá s vámi sejít k vyřešení vzniklé situace můžete udělat následující:

- můžete opravu provést samostatně a nejpozději do půl roku od odstranění závady nárokovat na pronajímateli úhradu. Proveďte písemně a pošlete doporučenou poštou na adresu vlastníka uvedenou ve smlouvě o nájmu bytu.

- pokud pronajímatel bytu nechce opravy zaplatit, můžete si tuto částku započíst prot nájemnému, tím že si částku za opravy odečtete z výše nájmu za jedno nebo více období

Ztratili jste klíče?

- pokud i přes upozornění vlastník bytu neodstraní závady, které brání užívání bytu podle smlouvy (např. nefunkční klimatizace) nebo zhoršují uživatelský komfort, potom máte nárok na slevu z nájemného.

- pokud si již nevíte rady, obraťte se na advokáta. Pokud na něj nemáte a prokážete-li vaši špatnou sociální situaci Česká advokátní komora vám přidělí advokáta bez nároku na honorář. Navíc v případě úspěchu u soudu, advokáta hradí pronajímatel.

Platná nájemní smlouva

Základem bezproblémového vztahu s nájemníkem je písemně uzavřená nájemní smlouva. Kromě označení pronajímatele, nájemce, konkrétní nemovitosti a základních práv a povinností, může obsahovat další ustanovení, které usnadní řešit možné spory.

Čtěte také

Domácí mazlíčky, kouření ani přistěhování blízké osoby ve smlouvě nezakážete, ale nájemníky si podle toho můžete vybrat. Naopak se vyplatí smluvně určit, kdo a jakým způsobem bude zajišťovat opravy v bytě nebo hradit služby a energie spojené s užíváním. Zahrnout můžete také informaci o každoročním zvyšování nájmu.

Běžnou součástí nájemní smlouvy bývá tzv. inflační doložka, podle které se nájem zvyšuje vždy jednou ročně. Dejte přednost nájemní smlouvě na dobu určitou a nezapomeňte na předávací protokol, ve kterém je uvedeno, v jaké stavu a s jakým vybavením nemovitost předáváte.

Iva Kufr Vlášková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Znění nájemní smlouvy rozhodně nepodceňujte a raději se poraďte s odborníky. I v tomto případě se vyplatí oslovit prověřenou realitní kancelář a dát na reference spokojených klientů.

Celou radioporadnu s Ivou Kufr si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.