Jen schválit hypotéku nestačí. Pohlídejte si správné podmínky čerpání. A to je složitá disciplína

14. září 2020

Obyvatelé České republiky se řadí mezi ty, kteří ve velkém preferují vlastní bydlení. Více jak dvě třetiny lidí mají vlastní nemovitost a další o ní uvažují. 

Vlasta Pěchoučková a Josef Mašát z portálu Hypotéky zlehka hovoří v naší radioporadně o nebezpečí hypoték a refinancování stávajících dluhů.

Vlasta Pěchoučková a Josef Mašát ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mnoho lidí se soustředí na nejlepší úrokovou sazbu. Případně na splnění podmínek pro schválení úvěru. Většina žadatelů o hypotéku již nevěnuje pozornost podmínkám čerpání. Nehlídat podmínky čerpání je značné riziko.

Čtěte také

Žádná banka již z dohodnutých podmínek čerpání nikdy nesleví. Pokud podmínky nedodržíte úvěr nevyčerpáte a budete muset platit bance sankci.

Aby hypotéka byla dobrá, musí dobře fungovat s budoucí stavbou domu a podmínky jednotlivých čerpání musí být dobře splnitelné. Vyřešit hypotéku bez propojení se stavbou, je jak lyžařské středisko bez sněhu.

Nový dům bývá často dobrý důvod k lepšímu způsobu života. A hypotéka k novému domu může být dobrou příležitostí, jak se zbavit špatných a drahých úvěrů.

Čtěte také

Ekonomie používá pojem Dobrý a zlý úvěr, nebo chcete-lii laicky Dobrý sluha, zlý pán. Pokud si za půjčené peníze postavíte dům trvalé hodnoty, kdy hodnota domu roste a splácením hypotéky ušetříte za drahé nájemné, pak jde o hodný úvěr. Pokud si však půjčíte na dovolenou, odkud se v srpnu vrátíte, ale další tři roky budete splácet, pak jde o úvěr zlý.

Hypotéka nám dává příležitost se těchto špatných úvěrů zbavit a významně odlehčit rodinnému rozpočtu. Zároveň je to příležitost, která přijde jen jednou za život. Promarnit tuto možnost by byla velká škoda.

Celou radioporadnu s Vlastou Pěchoučkovou a Josefem Machátem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související