K šálku kávy si v létě dejme vždy aspoň 2 deci vody. Dobrá rada majitele pražírny kávy Patrika Lamky

1. červenec 2022

Je léto, chvílemi i tropické teploty, a tak více než kdy jindy sáhneme po něčem k pití. Samozřejmě nejlepší z pohledu zdraví by měla být čistá pitná voda. Jenže ne každý, ať už z jakéhokoliv důvodu, ji není ochoten pít. Jaké jsou tedy vhodné nápoje do horkých letních dnů? A patří mezi ně také oblíbená káva?

Majitel pražírny kávy Patrik Lamka hovoří v naší radioporadně na téma: nápoje na prázdniny a káva v létě.

Kofein jistě tělo povzbuzuje, ale můžeme ho třeba nahradit i čajem, ve kterém je thein. Určitě jsou oba tyto dva nápoje v létě vhodné.
Patrik Lamka, majitel pražírny kávy

Je káva v létě vhodným nápojem? Přináší nám nějaká rizika, když si v horku dáme teplou kávu?

Lékaři doporučují pít v létě teplé a v zimě studené nápoje. Já tedy doporučím určitě kávu v létě pít, protože povzbuzuje. Ale ke každému šálku si dejme aspoň 2 deci vody. Musíme doplňovat tekutiny, protože káva všeobecně odvodňuje.

Patrik Lamka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kofein dělá ono vysušování organismu?

Je to zátěž pro náš organismus, protože žaludek si s tím musí nějakým způsobem poradit. A čistou vodou se to krásně naředí. Doplníme si tak samozřejmě i minerály. Já vždy doporučuji nějakou kojeneckou vodu.

Čtěte také

Kofein je jednou z hlavních složek kávy, proto ji mnozí z nás pijeme.

Kofein jistě tělo povzbuzuje, ale můžeme ho třeba nahradit i čajem, ve kterém je thein. Určitě jsou oba tyto dva nápoje v létě vhodné. Ale u kávy se nám v mozku krásně otevřou pohárky a my podáváme potom větší výkon.

Je bezkofeinová káva ještě vůbec kávou?

Určitě to káva ještě pořád je, ale musí být vyrobena tím správným způsobem. To znamená výluh například v cukrové třtině, kde cukrová třtina, ten džus, do sebe absorbuje drtivou většinu kofeinu. Pak zůstává příjemná chuť kávy, ale už je tam jen minimum kofeinu.

Čtěte také

Káva Robusta údajně obsahuje až třikrát větší množství kofeinu než Arabica. Je to pravda?

To je pravda, může mít až trojnásobek kofeinu. Většinou to je něco mezi dvoj až trojnásobkem.

Také jsem se dozvěděla, že v České republice je k dostání nejsilnější káva na světě s názvem Black Insomnie. Ta obsahuje kolik kofeinu?

Ta má ještě o nějaké to procento víc. A to je tedy káva, která vás opravdu povzbudí, když to řeknu lidově, po ránu doslova nakopne.

Čtěte také

K oblíbeným letním nápojům patří i káva frappé, ledová nebo mražená káva. Nezhodnotíme si tento nápoj přidáním zmrzliny nebo šlehačky?

Z mého pohledu vším tím, co do kávy přidáme, ji určitě znehodnocujeme. Ale chceme si dopřát trošku jiný způsob konzumace, hledáme tedy nové chutě a vůně. Takže když si do kávy dáme třeba zmrzlinu nebo šlehačku, tak samozřejmě chuť kávy ustoupí, ale pokud je použita kvalitní a výrazná káva, tak ji v pozadí pořád ještě můžeme dobře cítit.

Za dobrou kávu si jistě rádi připlatíme, ale na tyto míchané nápoje by nestačila nějaká levnější, třeba obyčejná rozpustná?

Čtěte také

Tak teoreticky by stačila, ale já doporučuji vždy kvalitu. Protože dnes si můžeme koupit kvalitní kávu, a to nejen zrnkovou praženou, ale můžeme si koupit třeba i instantní kávu udělanou z výběrové kávy. Samozřejmě za takovou kávu si připlatíme spoustu peněz navíc, ale máme nápoj vyrobený opravdu z kvalitní kávy.

Tedy i kvalitní rozpustnou kávu můžeme sehnat. A vzít si ji, když vyrážíme třeba někam na dovolenou pod stan nebo do kempu.

Je to absolutně nejjednodušší způsob přípravy. Protože potřebujeme jen onu rozpustnou kávu a trochu vody. Já ovšem doporučuji na cestování přibrat do zavazadla moka konvičku. To je italský způsob přípravy kávy. Tato konvička má spodní nádobku s vodou. Do prostřední nádoby se dá hruběji namletá káva, uzavře se to vrchní nádobkou, dáme to na oheň nebo na vařič a prohříváním jako v malém bojleru nám voda vyvzlíná přes kávu uprostřed do nádobky nahoře. Získáme krásný a mohutný výluh, ke kterému nepotřebujeme nic navíc. A pořád pijeme kvalitní kávu.

Jana Kudyvejsová a Patrik Lamka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dá se pitím kávy zhubnout? Prý je na to dobrá tzv. zelená káva. Jaké další možnosti přípravy kávy v létě existují? A co kávy, do kterých se přidává alkohol? Celou nápojovou a kávovou radioporadnu s Patrikem Lamkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.