Jen pár vteřin stačí, abyste viděli ostře a bez brýlí. Laserové operace očima zkušeného oftalmologa

12. září 2024

O laserových operacích dnes hovoříme s primářem kliniky Oftex a očním chirurgem MUDr. Vladimírem Kordou. Co všechno se pomocí laserových operací dá vyřešit?

Čtěte také

Domnívám se, že teď už jsme v takové fázi očního lékařství, že už jsme schopni léčit snad všechny základní oční choroby. Samozřejmě zásadnější jsou metody laseru při léčbě a odstraňování různých dioptrických vad. Provádíme takovou trochu rozšířenou verzi operace šedého zákalu pomocí laseru.

To znamená, že laser udělá operační rány místo operátora, ten používá standardně určitý typ operačního nože. V místě, kde se potom šedý zákal odstraňuje vytvoří pěkný maličký otvor, ten udělá přesně jako podle kružítka. Zkušený operátor ho samozřejmě udělá také, ale na druhou stranu se nemůže tomu laseru rovnat. Když to dáme vedle sebe, tak poznáme laser. Všichni lékaři chtějí laserem operovat.

Zkušený operátor to zvládne, ale nemůže se laseru rovnat. Když to dáme vedle sebe, poznáme laser. Všichni lékaři chtějí laserem operovat.
MUDr. Vladimír Korda, oční chirurg

Zkušenost hraje ale jistě také svoji roli. Když někdo operuje skalpelem například 20 nebo 30 let, tak už má jistotu.
Ten výsledek nemusí být zásadně odlišný. Na druhou stranu jsou lékaři, který zase chtějí pořád něco nového a mění svůj přístup, což se mi také líbí. Takový styl vyzkoušet něco nového a zkusit to ještě skutečně posunout dál.

Čtěte také

Zmiňoval jste dioptrické vady. Je rozdíl, pokud operujete krátkozrakého nebo dalekozrakého člověka?
Je rozdíl v operačním přístupu i operační technice. Častěji samozřejmě operujeme pomocí laseru ty vady, které jsou krátkozraké. Laser má velmi jemný řez, rozlišení a přesnost, proto jsme schopni v rohovce, která je místem, kde je ta choroba uložena, pomocí laseru onu část rohovky jednoduše obrousit.

Domnívám se, že každý, kdo má šedý zákal a nějak ho ovlivňuje na životě, tak by měl tuto operaci podstoupit.
MUDr. Vladimír Korda, oční chirurg

Tento jemný laser je schopen co největší množství rohovky odbrousit, takže o to víc jsme schopni zredukovat počet dioptrií.

Čtěte také

Na každý šedý zákal doporučíte laserovou operaci nebo jsou nějaké kontraindikace, kdy to zkrátka nejde?
Ve většině případů je laser takové zkvalitnění onoho operačního postupu. Má řadu výhod, je přesnější, všechno se děje ve prospěch pacienta. Na druhou stranu ten operační zákrok trvá o něco delší dobu a jsou tam také určitá omezení, například když je to již hodně pokročilý šedý zákal. Pak už laser nemá tak velkou energii jako třeba ultrazvuk, takže zákal jen částečně rozmělní.

V České republice se za rok operuje, odhadujeme kolem 140 000 pacientů, kteří mají šedý zákal. Tedy je to vysoké číslo, jedná se o jednu z nejúspěšnějších operací celosvětově v medicíně jako takové. Takže se domnívám, že každý, kdo má šedý zákal a nějak ho ovlivňuje na životě, tak by měl tuto operaci podstoupit.

Celou radioporadnu s očním chirurgem MUDr. Vladimírem Kordou nejen o laserových operacích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související