Šedý zákal nejčastěji způsobí stárnutí, postihuje ale i děti. Pokud se neřeší, může skončit slepotou

14. listopad 2022

Oční radioporadna. Mluvíme o novinkách v operaci šedého zákalu, který patří k nejrozšířenějším očním nemocem u nás. Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení normálně čiré oční čočky. To je nejčastěji způsobené stárnutím, může ale postihnout i děti. Pokud šedý zákal pacient neřeší, může skončit slepotou.

O laserových operacích i o lékové terapii hovoříme v naší radioporadně s očním chirurgem a primářem kliniky Oftex MUDr. Vladimírem Kordou.

Když jste u nás byl naposledy, tak byl před vámi byl speciální kongres v italském Milánu. Jaký byl?
Ten se konal v půlce září a jsou tam vždy nejnovější informace pro nás, jak se posunuly různé metody léčby. A letos to bylo zaměřeno na nové implantáty. To znamená náhrady umělých čoček. Potom zejména na metody operace hlavně šedého zákalu, a to je téma, které je dobré zmínit.

Oční chirurgie jde neuvěřitelně vpřed. Objednali jsme si přístroj a než jsme ho fyzicky obdrželi, tak už vznikl zase nový, lepší laser.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář oční kliniky Oftex

Vše se posouvá, takže už i operace šedého zákalu se v nějakém procentu dělají pomocí laseru. Ale kongres byl zaměřen také na operace dioptrických vad. Tedy aby ti, co nosí brýle od svých 20 let, je nemuseli nosit. Jaký typ laseru lze použít, ale především, co přinášejí nové technologie.

Čtěte také

Jinými slovy, medicína a konkrétně také oční chirurgie, jde neuvěřitelně mílovými kroky vpřed.
Je to tak. My jsme už loni objednali přístroj a než jsme ho vůbec jaksi fyzicky obdrželi, tak už vznikl zase nový laser. Proto jednáme se společností, která nám ho má dodávat, už o nové, vylepšené poslední verzi.

Můžeme tedy říci, že pomocí laseru, který je stále šetrnější k organismu, se dá operovat úplně vše, včetně šedého zákalu?
Ono to zní velmi jednoduše a každý si myslí, že laser je ta nejlepší metoda. Ale musíme říct, že to není zase úplně jednoznačné. Třeba právě u operace šedého zákalu byla taková éra, kdy si oftalmologové mysleli, že budou nové způsoby operací a že ultrazvuk nahradí laser. Ale stále vidíme i přednosti ultrazvukového ošetření šedého zákalu.

Čtěte také

Nicméně například laser na rohovky, to znamená na odstranění dioptrických vad, tam už je jednoznačné, že se to provádí za pomoci laseru.

Byla také zveřejněna studie, podle které lidé, kteří si šedý zákal nechají odoperovat, mají potom nižší riziko, že se u nich rozvine demence s Alzheimerovou chorobou. Je to pravda?
Ano. To je proto, že je důležité, aby člověk s věkem přijímal více informací. A kdyby u něj šedý zákal zůstal, tak potom dostává méně informací, mozek nedostává tolik podnětů. Je to samozřejmě také trénink a nejen psychický. Ale víme, že přijímání informací zrakem se děje u člověka z více než 85 procent. Takže to pak pochopitelně působí i preventivně. U propojení oko mozek je přijímá souvislost.

Celou oční radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem oční kliniky Oftex, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související