Laserové oční operace jdou stále vpřed ve své rychlosti a přesnosti, říká oftalmolog Vladimír Korda

26. duben 2024

Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně milé hosty. Je jím MUDr. Vladimír Korda, primář oční kliniky Oftex, který ale nepřišel sám. Společně s ním jsou tu dvě půvabné dámy, optičky Renée Fejglová a Marcela Tomišková.

Dohodli jsme se, že se dnes soustředíme na lasery v očním lékařství, protože to je velké téma. V čem je laser pro opční optiku, pro oftalmologii, tak důležitý?
My používáme laser na různých místech oka. V současné době jsme schopni léčit nejen šedý zákal laserem, to znamená, že operační rána může být udělaná operatérem nebo právě pomocí laseru. U šedého zákalu implantujeme přímo do oka implantát nitrooční a zase řez v čočce může udělat laser, což je taková přesnější metoda.

Laserové ošetření ještě před pěti lety trvalo kolem 30 až 35 vteřin. Teď máme laser, kde vadu odstraníme krásně během 8 až 12 vteřin.
MUDr. Vladimír Korda, oční lékař

Nicméně není to zase tak zásadní. Zásadnější je to, že máme lasery na operace různých dioptrických vad, ať už je to dalekozrakost nebo oční vada do blízka. Ten, kdo nevidí dobře do blízka, není schopen číst, tak buď dostane brýle, kontaktní čočky nejsou tak úplně optimální, nebo jsme schopni mu i ve věku nad 50 let už udělat laserem úpravu v přední části oka, na rohovce.

Čtěte také

Tak, aby mohl vidět i bez brýlí na určitou dobu do blízka. Zásadnější je také u těch mladších, to znamená ve věku od 20 do 45 let, tak děláme laser rohovky. To jsou nové lasery, tzv. femtosekundové, což je právě spojeno s jejich přesností. Čím vyšší číslo laseru, tím větší rychlost toho laseru. Ten je schopen v přední části oka udělat velmi rychlý řez.

Laserové ošetření ještě, řekněme, před pěti lety, vlastní řez trval kolem 30 až 35 vteřin. Teď máme od loňského podzimu laser, kde jsme schopni onu vadu pomocí laseru odstranit krásně rychle během 8 až 12 vteřin.

Čtěte také

Vývoj laserů v očním lékařství kráčí mílovými kroky kupředu. Kam vlastně sahá historie využívání laseru v oční optice?
Laser se začal využívat původně k odstraňování dioptrických vad, tedy odstraňování brýlí, potom to byla operace šedého zákalu. První lasery se používaly především na operace a léčbu onemocnění očního pozadí, to byl tzv. argonový laser. Ten používáme u pacientů, kteří mají problém zejména v periferní části očního pozadí.

Tedy řekněme, že je to zhruba 20 až 25 let, co se laser využívá v oftalmologii. A za posledních roky se přístroje zdokonalily především ve své přesnosti a hlavně rychlosti.

Lada Klokočníková, Vladimír Korda, Renée Fejglová a Marcela Tomišková v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s očním lékařem Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.