Elegantní řešení problému syndromu suchého oka pomocí laseru vám představí oftalmolog Vladimír Korda

27. únor 2023

Dnešní oční radioporadna bude s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem očního centra OFTEX v Hradci Králové. Navážeme na téma, o kterém jsme mluvili před časem, a tím je syndrom suchého oka. Chceme vám představit jednu novou metodu, která se používá k léčbě. 

Patří syndrom suchého oka k častým obtížím, se kterými se lidé na vás obrací?
Ano, je to jedna z nejčastějších příčin. My tomu říkáme přímo syndrom, což znamená, že jde o kombinaci všech různých příznaků, od pálení nebo řezání očí, pocitu písku v očích, větší slzení, pocit sucha očí a další neurčité příznaky, které uvádějí pacienti.

Zrak zatěžujeme trávením více času u počítače, oči jsou přetěžovány. Pak se v mnoha případech může objevit syndrom suchého oka.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář očního centra OFTEX v Hradci Králové

A potom se to stalo už nejen souborem těch příznaků alias syndromem, ale dokonce už je to tzv. choroba, která je uznávaná mezinárodní klasifikací. Už to bereme jako onemocnění, kterým trpí množství lidí. Tvoří až třetinu počtu těch, kteří k nám chodí a potřebují tohle řešit.

Čtěte také

Pokud jde o jednorázový problém, kdy to člověka někde ofoukne nebo mu vlétne něco do oka, nebo je delší dobu na slunci, tak to je přechodná záležitost, pokud má oči relativně v dobré kondici. Oči se s tím vypořádají.

Ale pokud to tak není, to znamená, že zatěžujeme zrak více, ať už je to trávením více času u počítače, hodně čteme, oči jsou přetěžovány a víc zatěžovány. Pak se v mnoha případech po nějaké době může objevit verze tohoto syndromu.

Syndrom suchého oka souvisí s tvorbou slz. A těch může být také mnoho, nebo nejsou tak kvalitní. Jak to je?
Přijde k nám pacient a řekne, že hodně slzí. A lékař mu odpoví, že má syndrom suchého oka. Tak může dojít k nepochopení, člověk si myslí, tečou mi slzy a oni mi ještě řeknou, že mám suché oko.

Čtěte také

Ale je to určitá reakce oka, proto nemá kvalitní slzy. Reflexem oči rozpoznají, že není něco v pořádku se slznou žlázou. To nás nutí, aby se slz tvořilo víc, přitom slzy jsou stále víc řidší a tím pádem se syndrom ještě zhoršuje. A léčba je právě i na tomto principu založená.

Pokud u pacientů zjistíme tento syndrom, jsme schopni většině z nich pomoci naším novým léčebným postupem pomocí laseru. Je to laserové ošetření okrajů víček, přímo povrchu oka. Zejména těch míst, kde se tvoří určité součástky slzného filmu.

Je to přístroj, který funguje na principu nějakého záření?
Pojem laser se používá nejen v oční medicíně. Je jich velké spektrum, ale mnoho se jich používá právě na léčbu chorob očního pozadí. Každý laser má určitou vlnovou délku a schopnost s tou tkání něco provést. A prokázalo se, že jednou z hlavních příčin je nekvalitní složení slz, jejichž jednotlivé složky se nacházejí v různých typech žláz.

Čtěte také

Ovlivňuje to i vlastnosti jemných svalů kolem těch žlázek a zároveň i nervová zakončení. Laser proniká do podkoží a využívá se jeho efektu do hlubších vrstev v místech, jako je okraj víček. A tam začíná podporovat a zlepšovat podmínky.

Nejen, že tu tkáň lehce prohřeje, ale zároveň tam vytvoří určitou zvýšenou aktivitu těch žlázek, které třeba už byly utlumené nebo jejich vývod byl uzavřený. A díky vlastnostem oné konkrétní vlnové délky a samotného záření se to nastartuje. A měl by se vrátit stav okolí oka a slzného filmu do původního, zdravého stavu.

Celou oční radioporadnu s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem očního centra OFTEX v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související