Onemocnění oční sítnice může vést až ke ztrátě zraku, pokud není odhaleno včas a nezačne léčba

18. říjen 2021

Moderní léčbou lze následky onemocnění oční sítnice, tedy makulární degeneraci, zmírnit. Jak se toto velmi závažné onemocnění projevuje a jakou roli v tom hraje lidský věk?

Primáře Oční kliniky OFTEX MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D. jsme se v naší radioporadně ptali na téma: degenerace sítnice.

Čtěte také

Věk velmi výrazně ovlivňuje výskyt degenerace oční sítnice, což je onemocnění v zadní části oka, v centrální části očního pozadí. Statisticky víme, že čím je vyšší věk, tím také stoupá procentuálně výskyt tohoto onemocnění. Řeknu jen orientačně pár čísel, ve věku kolem 60 let se vyskytuje v populaci asi kolem 10 až 15 procent, lidem okolo 70 let stoupá na 30 procent a v populaci kolem 80 let už zhruba polovina lidí může mít degeneraci očního pozadí různého stupně. Pacient nemusí mít hned výrazně poškozený zrak, ale generace se už v tak vysokém procentu vyskytuje. A pozorujeme také to, že stoupá počet pacientů s nižším věkem, třeba i pod 50 let věku.

Má tam vliv také dědičnost nebo se to týká lidí, kteří už mají nějaké oční onemocnění?

Čtěte také

To je velmi dobrá otázka, jak se k tomu postavit z pohledu prevence. Víme, že právě degenerativní onemocnění, tzv. věkem podmíněná, už jen svým názvem nám říkají o jaké onemocnění se jedná. To znamená degeneraci způsobenou věkem. Nejčastější příčiny ale nejsou nějakým způsobem jasně vyhraněné. Jsou to běžné choroby, které vidíme u lidí, jako je vysoký krevní tlak, onemocnění cukrovkou, ateroskleróza, ale může to být i vliv slunečního záření nebo různé stavy jiných metabolických chorob.

Na druhou stranu máme řadu pacientů, kteří jsou z pohledu praktického lékaře úplně zdrávi a degeneraci oční sítnice mají také, takže nemůžeme říct, že někdo s nezdravým životním stylem bude hned mít degeneraci. Ale naopak víme, že určitá prevence je spojena s tím, že čím víc je ve stravě listové zeleniny, tedy zelené barvy, tak může preventivně výskyt této degenerativní choroby na sítnici snížit nebo jí úplně předejít.

Je to hra o čas? Je důležité, v jaké fázi na tohle onemocnění přijdeme?

Čtěte také

To je zásadní v tom, jak chorobu potom správně léčit. Degenerace sítnice má řadu různých stupňů a tomu odpovídá i úspěšnost léčby. Nejlepší je, když mi chorobu zjistíme na přístrojích a pacient ještě nic neví, myslí si, že má zrak v pořádku a skutečně všechna písmena při zkoušení do dálky i na blízko přečte. Ale my už tam nějakou změnu na očním pozadí vidíme, to je nejlepší varianta.

V takovém případě je úspěšnost léčby vysoká. Pokud k nám přijde a už několik měsíců sám pozoruje změny zraku, který se mu nejen zhoršuje, ale má obrazy rozvlněné a dvojité, něco je posunuté, jsou tam pokřivené linie, tak tam už víme, že choroba je ve vyšším stupni pokročilosti. Tam léčba musí být v rámci možností co nejrychlejší a razantnější, nicméně úspěšnost samozřejmě klesá.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s primářem Oční kliniky OFTEX MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související