Nové technologie a technika budoucnosti při očních operacích. Léčba je dnes už hodně efektivní

2. listopad 2020

Oční operace laserem - jak dlouho už se provádějí? Došlo za tu dobu k nějakému posunu? Dá se už laser použít na víc očních onemocnění než tomu bylo ze začátku? Je zákrok rychlý a bezbolestný? Která oční onemocnění je možné dnes řešit laserovou operací?

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda hovoří v naší radioporadně na téma: moderní operační techniky a technika budoucnosti při očních operacích.

MUDr. Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Laser s několika obrazovkami a joystickem. I tak dnes vypadají operace očních chirurgů. Kromě kvalitní práce lékařů i díky moderní technologii v podobě speciálních laserů se tak stávají dnešní oční operace velice úspěšným a pro zdraví pacienta prospěšným zákrokem.

Moderní lasery umožňují šetrně a rychle odstranit všechny běžné oční vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost, včetně možných kombinací s astigmatismem.

Průběh operace

Operace očí laserem dnes vyžadují jen minimální použití mechanických nástrojů. Důležité části operace jsou prováděny pouze s pomocí laserů, což přináší vysokou míru přesnosti, bezpečnosti a šetrnosti. Oko je znecitlivěno anestetickými kapkami, takže zákrok není bolestivý. Pacienti pouze popisují pocit mírného tlaku v úvodní části operace.

Čtěte také

Sítnice je nejdůležitější a také nejcitlivější částí našeho oka. Pokrývá ve formě tenké vrstvičky zadní vnitřní stěnu oka. Obsahuje světločivné buňky - tyčinky a čípky - a nervová vlákna. Sítnice zachycuje obraz jako světločivný čip v digitálním fotoaparátu a zrakovým nervem jej posílá do mozkové kůry.

Onemocnění sítnice je vždy velmi závažné a často nevratné a může vést až ke ztrátě zraku.

Šedý zákal (katarakta) je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Nemoc se dnes léčí nahrazením zakalené lidské čočky tenkou umělou čočkou.

Sledování očního pozadí

Přestože patří sledování očního pozadí mezi vyšetření prováděná očními lékaři, zdaleka neodhalí jen onemocnění samotného zraku. Existují totiž i další choroby, které tato kontrola může prozradit.

Čtěte také

Určité změny na očním pozadí mohou vysvětlit poruchu zraku, ale mimo jiné také upozornit na postižení cév v důsledku probíhající cukrovky či na zvýšení krevního tlaku. V takovém případě jsou na místě další vyšetření, která již spadají do kompetencí lékařů jiných specializací.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., MBA si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související