Šedý zákal je nejčastější oční choroba. Ročně se u nás provede 130 tisíc operací a číslo dál roste

13. prosinec 2021

Šedý zákal (katarakta) pochází z řeckého slova kataraktes, což znamená "padat dolů", neboť Řekové přirovnávali kataraktu k vodopádu. V latinském názvosloví se katarakta nazývala portcullis, což v překladu znamená padající brána. Katarakta je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo. 

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA, z Oční kliniky OFTEX hovoří v naší radioporadně na téma: operační zákroky u šedého zákalu.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Šedý zákal je nejčastěji způsoben stárnutím, tzv. senilní katarakta. Tento typ tvoří naprostou většinu operovaných šedých zákalů.

Dědičnost může ovlivnit, jestli šedý zákal vznikne dříve nebo později

Základního vyvolavatele však medicína dosud nezná, proto není možno stanovit ani jednoznačnou prevenci.

Čtěte také

Onemocnění se považuje za multifaktoriální (více příčin), kromě věku hraje úlohu pohlaví (častěji ženy), rasa (černoši), kouření, cukrovka, složení stravy, míra znečištění ovzduší a další faktory.

Šedý zákal může vzniknout také v důsledku trvalého užívání některých léčiv (hlavně kortikosteroidů) nebo v důsledku jiného celkového nebo očního onemocnění. Jedná se pak o tzv. komplikovanou kataraktu. Další příčinou vzniku šedého zákalu je proběhlý úraz oka, těžší oční zánět, nádor oka, či metabolická a systémová onemocnění.

Je operace šedého zákalu jedna z nejčastějších v současné oční medicíně?

Je to tak. V České republice se v průměru udělá ročně kolem 120 až 130 000 operací čoček, to znamená šedého zákalu, v různé kombinaci s nitrooční čočkou. Nicméně to číslo se každý rokem zvyšuje o 5 až 10 procent. To znamená, že výskyt šedého zákalu je skutečně nejčastější oční choroba, kterou řešíme.

Můžeme trochu šedý zákal představit? Protože se říká, že je to především záležitost lidí nad 60 let, ale ono to není úplně tak.

Ano, jsou i mladší věkové kategorie. Vidíme častěji šedý zákal u osob nad 50 let, ale i pod 50 let věku. Nicméně to je způsobené spíš některými léčbami a léky.

Čtěte také

Například léčba chemoterapií nebo ozařováním mohou způsobovat vedlejší příznaky, jako je právě šedý zákal. Nebo některé dlouhodobě užívané léky mohou způsobit také změnu na úrovni čočky.

Šedý zákal je onemocnění v přední části oka, kde je čočka. A my víme, že čočka je u zdravého člověka pěkně průhledná jako sklo. A šedý zákal je vlastně změna čočky, změní se její průchodnost pro světlo, tedy průchodnost obrazu se narušuje, protože čočka mění svoji transparentnost, není už tak čirá.

Čočka v oku začíná lehce šednout a od toho se také odvíjí základní český název onemocnění, šedý zákal. Tedy zešednutí čočky alias onemocnění tohoto typu.

Dá se říci, že čím dříve se šedý zákal začne léčit, tím lépe?

Myslím si, že tohle onemocnění je zvláštní v tom, že tohle není úplně zásadní.

Čtěte také

Šedý zákal si můžeme rozdělit asi do čtyř nebo pěti stupňů nebo kroků v závislosti na pokročilosti onemocnění, a víme, že výsledky operace, ať už je to první, čtvrtý nebo pátý stupeň pokročilosti, dopadnou velmi dobře.

Na druhou stranu pro operatéra je samozřejmě náročnější ten vyšší stupeň. Protože čočka tím, jak šedý zákal pokračuje a stupňuje svoji intenzitu, tak se stává tvrdší. A materiál, který potom při operaci z čočky odsáváme, vyžaduje větší námahu.

Ale opravdu tam není nějaký čas prodlení, že když někdo přijde o měsíc nebo o půl roku později se šedým zákalem na operaci, že by přišel takzvaně pozdě. To říci nemůžeme.

Celou radioporadnu s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., MBA, o šedém zákalu, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související