Nejznámější retro koktejly celého světa slaví svůj svátek! Představí vám je barman Tomáš Trejbal

13. květen 2021

Všichni milovníci míchaných nápojů slaví 13. května mezinárodní den koktejlů. Před 215 lety, tedy v roce 1806, se v americkém časopise The Balance objevila první zmínka o speciálním míchaném nápoji: Koktejl je stimulující nápoj složený z libovolného alkoholu, cukru, vody a hořkých bylin.

Barman Tomáš Trejbal a Světový den koktejlů. Nejznámější retro koktejly z celého světa.

Od 13. května 1806 se sice ve světě koktejlů mnohé změnilo, nicméně tento den už bude navždy spojován s oslavou zrození míchaných nápojů.

I koktejly mají svůj mezinárodní den

Mojito

Představte si, že jste na dovolené, někde v tropickém ráji. Ležíte u hotelového bazénu na lehátku pod slunečníkem a plnými doušky dýcháte čerstvý, svěží vzduch od moře. Je vám skvěle a cítíte se naprosto báječně. Co máte v ruce? No jasně že mojito!

Čtěte také

Horké letní dny na dovolené se s nepsaným pravidlem chladí vždy mojitem. Mojito miloval již Ernest Hemingway, který drink zahrnul do svých románů. I když se říká, že mojito vzniklo na Kubě, původem však je Anglie, na Kubě se k nápoji doplnila hlavní surovina - bílý, karibský rum.

Dále do mojita patří limetka, máta, třtinový cukr, soda a led. Kyselost limetky, svěžest máty a ochlazení od ledu je nejskvělejším spojením, jaké kdy kdo mohl pro letní dny vymyslet. Když k tomu dodáte pravý karibský rum, budete v ráji na zemi.

Piňa Colada

Voňavý a sladký koktejl je přímo dělaný pro mlsné jazýčky žen. 

Piňa Colada skvěle chutná i bez alkoholu

Nápoj vymyslel Španěl Ricard Gracia v Puerto Ricu zhruba před sto lety - na počátku dvacátého století. 

Piňa Colada je sladká, hustá a sytá. Oblíbily si ji především ženy a popíjí se celý rok - jak v horkých, tak chladnějších dnech.

Základem je bílý, karibský rum, ananasový džus, kokosové mléko a led. Vše se promíchá spolu a pije se brčkem z vysoké sklenice. Voňavý kokos a svěží ananas vás, pokud zavřete oči, unesou do karibského ráje, kde budete mít pocit, že jedete na ledové skluzavce.

Cuba Libre

Kuba je koktejlovou velmocí. Většina slavných drinků zde vznikla, ale jen ten jeden nese po Kubě jméno - Cuba Libre, čili svobodná Kuba. Název ale nevymysleli Kubánci, jak by se dalo očekávat, ale američtí vojáci, jež ji tímto nápojem připíjeli na svobodu.

Cuba Libre, čili svobodná Kuba

Cuba Libre je ve své podstatě totéž, co známe z domova jako rum s colou. Jenže to by bylo velice nadnesené. U nás se míchá tradiční „tuzemák" a na Kubě znají pouze bílý, karibský rum, což je jiná chuť i barva. Navíc se do drinku Cuba Libre přidávají limetky, jež dají nápoji svěží nádech. Úžasný koktejl na letní párty.

Cospomopolitan

Atraktivní žena přijde do podniku s významným jménem.

Čtěte také

Své jehlové podpatky nechá odpočívat ve chvíli, kdy se usadí na barové židličce, pokyne na barmana a ten ví, že pro ženu, která si na barový stůl položí kabelku značky Fendi, se hodí jedině drink „Cosmopolitan". Scéna, jak vystřižená ze seriálu „Sex ve městě".

Ano, koktejl Cosmopolitan tu hraje jednu z hlavních, vedlejších rolí. Je oblíbeným drinkem zralých a silných žen. Těch, co vědí, co chtějí a ví, jak toho dosáhnout.

V koktejlu se snoubí kyselá chuť citrónu a pomeranče, trocha hořkosti od brusinek a mnoho alkoholu z vodky. Cosmopolitan je snad jediný alkoholický drink na světě, který se připravuje bez ledu.

Sex on the beach

Drink získal svoji popularitu především díky svému jménu - kdo by nechtěl sex? A ještě k tomu na pláži, že?

Tomáš Trejbal a koktejl Rum Old Fashioned

Zejména u mladších ročníků je tento nápoj oblíbený, protože je sladký, ne příliš alkoholický a při večerní zábavě v plném baru lidí, je vyzývavé pro všechny muže okolo, když si dívka objedná „sex na pláži".

Koktejl se připraví z brusinkového a pomerančového džusu, broskvového likéru, vodky a kostek ledu. Sladké pohlazení jak dělané.

Margarita

Na americké půdě je tento koktejl, pojmenovaný po své tvůrkyni - Margaritě Samesové, tak běžný, že jej umí připravit s nadsázkou už i dítě v plenkách. Své místo v žebříčku oblíbenosti si však vybudoval už i na evropské půdě.

Chtěla tomu náhoda, ale i osobní štěstí Margarity, která se pohybovala ve společnosti samých zvučných jmen, jako byla například Elizabeth Taylor a další. Společenská smetánka si nápoj oblíbila a tak se velice rychle rozšířil. Připravuje se z tequily, pomerančového likéru, limetkové šťávy a soli.

Daiquiri

Další oblíbený nápoj Ernesta Hemingwaye, který navíc získal i roli ve filmu „Mít a nemít". Jeho objevu pomohla náhoda a také důlní inženýři v Santiagu.

Ernest Hemingway na Kubě se svým daiquiri

Název získal podle pláže u Santiaga a je na něj potřeba bílý karibský rum, limetková šťáva a cukrový sirup. To je základ všech dalších variant, které se objevují, jako jahodové daiquiri, a mnoho dalších.

Tequila Sunrise

Světoznámý koktejl vznikl tak trochu náhodou, a také tak trochu donucením.

Čtěte také

V padesátých letech minulého století, v Mexiku, přišel nad ránem, při východu slunce, do baru jeho majitel. Uviděl však to, co vidět nechtěl - svého barmana, jak popíjí tequilu.

Jenže barman byl pohotový a svému chlebodárci začal namlouvat, že nepopíjí jen tak náhodou, ale že hledá nápoj, který by proslavil majitelův bar a navíc, aby vypadal jako východ slunce. A proto takto nad ránem drží sklenku v ruce. A tak chtě - nechtě, musel barman koktejl vytvořit.

Smíchal tequilu s pomerančovým džusem a grenadinou a náhle byla Tequila Sunrise na světě. Koktejl pak také proslavil stejnojmenný film.

Celou radioporadnu s Tomášem Trejbalem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související