Jak poznat a léčit dětskou laryngitidu? Typickým příznakem je štěkavý kašel doprovázený sípáním

14. leden 2020

Laryngitida patří mezi onemocnění, kterých se rodiče bojí, protože jejich projev je děsivý. Naštěstí nemoc většinou není pro dítě nebezpečná. Přesto se vyplatí umět jí předcházet nebo rychle tlumit příznaky.

MUDr. Ladislav Hanousek v naší radioporadně na téma: laryngitida a respirační onemocnění.

Čtěte také

Typický štěkavý kašel jako základní projev laryngitidy se může z dětské postýlky ozvat v létě stejně jako v zimě, ačkoli v chladnějších částech roku je výskyt této choroby častější - zřejmě proto, že mezi dětmi koluje více infekcí a jejich imunita bývá celkově oslabenější.

Jde o běžnou dětskou chorobu, způsobenou viry, která se nejčastěji vyskytuje mezi batolaty a předškoláky, později už se tolik neobjevuje. Jak dítě roste, mění se totiž také anatomické poměry jeho dýchací trubice, která se rozšiřuje, a díky tomu ani při laryngitidě tolik nehrozí, že se mu bude špatně dýchat.

Jinými slovy: nemoc může dostat i starší dítě nebo dospělý, ale projeví se třeba jen jako lehká infekce horních cest dýchacích, kterou někdy provází chrapot.

Chřipka, nachlazení a kašel (ilustrační foto)

Nedá se přitom říci, kdo je laryngitidou ohrožen nejvíce - některým dětem se vyhne úplně, jiné potká jednou, nejvýše dvakrát během několika let, zatímco některé jí trpí každý měsíc. Jisté je pouze to, že více jsou ohroženi alergici, protože jejich sliznice mají vyšší tendenci reagovat na různé vnější, i infekční, podněty otokem.

Většinou stačí domácí léčba

Záchvat laryngitidy lze naštěstí v naprosté většině případů bez potíží zvládnout doma, ačkoli nástup choroby vypadá nezřídka dramaticky a rodiče může štěkavý kašel zaskočit. A to o to více, že nemoc se obvykle přihlásí v noci, ačkoli dítě bylo večer ještě úplně zdravé.

Někdy se však dá poznat, že by se něco podobného mohlo objevit podle toho, že potomek trochu chraptí. Případně se laryngitida může zkombinovat s již rozběhlou rýmou či nějakým bakteriálním onemocněním dýchacích cest.

Příznaky jsou hodně typické

Jde zejména o štěkavý kašel doprovázený sípáním, většinou bez horečky, ale průběh nemoci může být u každého dítěte jiný. Kašel jde často poměrně snadno zastavit tím, že dítěti dáte napít, pustíte do místnosti chladný vzduch nebo ho na chvíli vezmete ven a ono pak často zase v klidu usne.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Ladislav Hanousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Smysl má i zvlhčování vzduchu, a to i preventivně, zvláště pokud dítě na laryngitidy trpí nebo je alergické. Každopádně je dobré celoročně udržovat v ložnici co nejnižší teplotu, pokud možno by neměla překročit osmnáct stupňů, ačkoli v létě to samozřejmě nezřídka možné není.

Ve většině případů dítěti nehrozí žádné nebezpečí

Rozhodně je dobré snažit se dítě uklidnit, protože vyděšený pláč průběh nemoci obvykle zhoršuje.

Čtěte také

Lékaři v souvislosti s laryngitidou používají termín inspirační stridor, kterým označují právě ono namáhavé dýchání, kdy dítě chrčí zejména při nádechu.

Pokud se i přes snahu rodičů stav potomka zhoršuje, je dobré dítěti dát kortikoidový čípek nebo tabletu, které sníží otoky sliznic. Rodičům ho může na požádání předepsat dětský lékař, s kortikoidy je však třeba zacházet opatrně a nedávat je zbytečně hned při prvním zakašlání.

Když domácí péče nestačí - je třeba konat

Pokud se stav dítěte nezlepšuje a nemůže dýchat, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc, nebojte se volat i rychlou službu - linku 155, nebo 112. Stejně tak i případě, že máte batole nebo kojence. V tomto věku je potřeba převoz do nemocnice a okamžitá léčba, několikadenní hospitalizace a následné pozorování.

Jak předcházet laryngitidě

Vzhledem k tomu, že jde o virové onemocnění, nelze jasně doporučit, jak se onemocnění vyhnout. Existuje ale pár opatření, při kterých riziko laryngitidy klesá. Pokud se sípavému onemocnění chcete vyhýbat velkým obloukem, pamatujte na tyto body:

Pravidelně větrejte.
Zvlhčujte vzduch, podle svých možností. Nejlepší je však čistička vzduchu se zvlhčovačem.
Nekuřte v přítomnosti dětí.
Pobývejte s dítětem co nejvíce na čerstvém vzduchu.
V pokojíčku udržujte čistotu, zbavujte se prachu a věcí, ve kterých se nejčastěji drží, jako v plyšácích, dekách a jiných tkaninách. Nejoblíbenější kousky často perte.
Na podlaze pokojíčku nemějte po celé ploše koberec a často vysávejte.
Pokud už laryngitida přichází pravidelně, buďte připraveni. V lékárničce mějte po poradě s lékařem léka pro zklidnění a popřípadě i kortikoidové čípky. Při častém opakování onemocnění se poraďte s lékařem a navštivte s dítětem specializovaného ORL lékaře, alergologa či imunologa.

Celou radioporadnu s MUDr. Ladislavem Hanouskem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.