Nejčastějším postcovidovým následkem je dlouhodobě přetrvávající únava, říká doktor Mikuláš Skála

9. březen 2022

Pro lidi s přetrvávajícími problémy po prodělaném covidu funguje v královéhradecké fakultní nemocnici postcovidové centrum. Lékaři se v něm snaží pomoci pacientům nejen s dýchacími potížemi. Pro mnohé po mnoha měsících útrap představuje velkou naději na zlepšení stavu.

Pneumolog Fakultní nemocnice v Hradci Králové MUDr. Mikuláš Skála hovoří v naší radioporadně na téma: řešení následků po onemocnění covid-19.

Jaké jsou následky po onemocnění covidem, proměnila se už nějak situace?
Lidé k nám stále chodí. Jak po původních variantách covidu-19, tak i po omikronu, byť zatím od poslední omikronové vlny je poměrně krátký čas, abychom se mohli bavit o postcovidových následcích.

Je potřeba si uvědomit, že covid-19 je těžké onemocní. Není to žádná rýma nebo obyčejný kašel. Je to prostě zápal plic způsobený virem.
MUDr. Mikuláš Skála, pneumolog Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Ony následky mohou být různorodé. U nás v plicní poradně, která je součástí postcovidového centra, se staráme dominantně o plicní problémy, ale spolupracujeme i s dalšími poradnami napříč celou nemocnicí, tedy i s jinými odbornostmi.

Co je nejčastějším problémem pacientů po covidu? Lidé si stěžují, že se jim špatně dýchá nebo jsou i nějaké vážnější obtíže?
Obecně úplně nejčastějším příznakem se kterým se setkáváme nejen z naší praxe, ale víme to i z mnoha zahraničních studií, je únava. Což je příznak nespecifický. A pokud bychom šli dál v té četnosti, tak jsou to právě respirační problémy, namáhavá dušnost, limitace při různých činnostech a při námaze.

Čtěte také

U některých lidí se objevuje diskomfort na hrudníku nebo přímo bolesti při dýchání a při námaze. Méně často z plicních potíží vídáme kašel, respektive to je symptom, který poměrně brzy mizí v rámci několika týdnů či měsíců.

Mezi mimoplicní potíže počítáme neurologické komplikace, a to jak popisovanou nebo už mnohokrát zmiňovanou mozkovou mlhu, snížení koncentrace, zapomínání, ale také různé brnění končetin a sníženou citlivost. A vyskytují se samozřejmě i další obtíže, úplně samostatnou kapitolou jsou dopady psychické, a to jak nepřímé, tak i přímé.

Koronavirus už je tady s námi dva roky, tedy už se dá vysledovat, jak se následky onemocnění daří řešit?
Určitě je dobrá zpráva, že ty potíže postupně mizí. Je potřeba si uvědomit, že covid-19 je těžké onemocní a v mnoha případech způsobuje virový zápal plic, což je podstata onoho plicního onemocnění při této nemoci.

Čtěte také

Není to žádná rýma nebo obyčejný kašel. Je to prostě zápal plic způsobený virem.

S tím souvisí také doba rekonvalescence, nemůžeme tedy očekávat, že pacientovi bude dobře po týdnu nebo po 14 dnech. Ale u většiny lidí obtíže do třech či čtyřech měsících odeznívají. Určitá menší část pacientů potom skončí s tzv. postcovidovým syndromem, kde obtíže přetrvávají déle než tři měsíce.

Ale z našich dat víme, že potíže přetrvávající více než rok, jsou opravdu u malého procenta pacientů.

Při postcovidovém centru v Hradci Králové aktuálně také běží zajímavá klinická studie. Čeho se přesně týká a jsou už nějaké průběžné výsledky?
U nás běží několik klinických studií. První část je v podstatě už dokončena.

Čtěte také

Sledovali jsme pacienty z Královéhradeckého kraje z úplně první vlny covidu-19 na jaře roku 2020 právě v průběhu jednoho roku, a to po 3, po 3 a po 12 měsících. Výsledky už máme zpracovány, část jich už bylo i publikováno v zahraničních časopisech.

A výsledky nám ukazují, že po ambulantním průběhu nemoci asi u desetiny pacientů ještě po roce přetrvávají nějaké dechové potíže. Ať už diskomfort na hrudníku nebo zadýchávání. Ale ty potíže jsou většiny lidí velmi mírné.

Trochu jiná situace je u pacientů, kteří měli těžší průběh covidu, to znamená, že potřebovali hospitalizaci. Tam jsou ta čísla řekněme dvojnásobně vyšší. Tedy u respiračních problémů se pohybujeme někde okolo pětiny lidí, ale to jsou pouze subjektivně vnímané problémy.

Mikuláš Skála ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud bychom se podívali na počet pacientů, kteří mají opravdu nějakou plicní patologii, tak tam se pohybujeme napříč těmi soubory pod 10 procent po jednom roce od onemocnění covidem.

Celou radioporadnu s MUDr. Mikulášem Skálou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.