Jak začít s otužováním? Člověk by měl mít především zdravé srdce, jinak se nemusíte otužování bát

12. leden 2021

Otužování není jen vánoční plavání v ledové vodě. Mohlo by se stát součástí života každého, kdo chce udělat něco pro své zdraví. Působí proti nemocím z nachlazení, ale také proti alergiím, vředové chorobě, hypertenzi a některým nervovým chorobám či psychickým poruchám.

Otužilec Petr Kocián se chystá do vody

Zkušeného otužilce Petra Kociána z oddílu Metujští tygři jsme oslovili v naší radioporadně. S otužováním můžete začít kdykoliv. Třeba tím, že se budete denně sprchovat chladnější vodou nebo vyrazíte na procházky v tričku či v kalhotách s krátkými nohavicemi.

Čtěte také

Studená sprcha stačí jednou denně a to dvě až tři minuty. Tolik studenou vodou, co vydržíte. Člověk by měl mít především zdravé srdce, jinak není zapotřebí se otužování bát. Pokud už vyrazíte někam v zimě na vodu, rozhodně s kamarády. Není vhodné, aby zimní plavání někdo provozoval sám.

V případě nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní. Pokud přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní. Otužování umožňuje lépe se přizpůsobit teplotním výkyvům okolí. Prospívá všem bez ohledu na věk.

Je však nutno dodržovat několik zásad

Přibližme si tyto zásady podrobněji. Respektování věku a zdravotního stavu, dlouhodobost, soustavnost a postupnost.

Čtěte také

Otužovat se může každý zdravý člověk. O otužování nemocných však musí rozhodnout lékař. Děti a starší lidé se mají otužovat mírněji. Otužování je velmi důležité pro lidi vyššího věku. Je totiž známo, že jim chlad snadno uškodí. Cévy starších lidí se nejsou schopny dokonale smrštit a zabránit unikání tepla z těla.

Trénink otužilosti probíhá dlouhodobě, nejlépe je začít od dětství a otužovat se celoživotně.

Otužovat se lze denně

Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny.

Čtěte také

Pokud bychom s otužováním přestali, zvýšená otužilost by během několika týdnů opět poklesla. Proto je důležitá soustavnost.

Po delším přerušení otužování (kvůli nemoci, zranění, pobytu v teplých krajích apod.) je třeba začít téměř od začátku. Při otužování dbáme na postupnost.

Začínáme od méně intenzivních prostředků a pokračujeme k intenzivnějším, zvyšujeme i dobu otužování.

Otužování (ilustrační foto)

Začít by se mělo ráno cvičením při otevřeném okně, na balkóně nebo venku, oblečení by mělo být minimální.

Čtěte také

Vhodné je pokračovat ranním mytím minimálně půlky těla studenou vodou nebo raději studenou sprchou. Otužit se můžeme i cestou do práce nebo školy, pokud se oblékneme lehce a jdeme rychle.

Po práci může následovat další otužování v přírodě, při sportu nebo při tělesné práci. Nadměrné oblékání a přetápění místností získanou otužilost snižují.

Celou radioporadnu s Petrem Kociánem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související