Otužilci se opět sešli v Náchodě, pochvalovali si ideální podmínky

13. leden 2013

Současné mrazivé počasí přímo vybízí zůstat doma v teple, existují ale nadšenci, kteří právě v takovém počasí milují koupel v řece nebo rybníku. Jako otužilci, kteří se v sobotu odpoledne sešli v Náchodě na tradičním zimním plavání.

Teplota vzduchu okolo minus čtyř stupňů. Pro většinu lidí důvod vzít si pod bundu ještě tlustý svetr. Pro otužilce to ale jsou ideální podmínky pro zimní plavání.

A to i přesto, že voda v Metuji měla jen půldruhého stupně nad nulou. Však se jich taky na břehu sešla pěkná řádka.

"Dneska se tady sjelo 135 účastníků. Je to samozřejmě Česko, Slovensko, Polsko a máme tady jednoho Brita. Tratě 100 metrů, 250 metrů, 500 a 750 metrů, z toho pětistovka a sedmsetpadesátka se plavou na čas a dvěstěpadesátka a stovka volným způsobem, protože se neměří tady ty tratě," říká Petr Wöhle z náchodského klubu otužilců.

Plave se zatím jen o body, které se započítávají do celoročního seriálu. Mezi plavci nechyběli ani operní pěvec Richard Haan a přemožitelka kanálu La-Manche Dana Zbořilová.

Nejmladší plavkyní letos byla šestnáctiletá Klára Snopková. Letošním nejstarším účastníkem náchodského Setkání otužilců na Metuji byl dvaasedmdesátiletý Bohumil Pácl.

"Dělám to zhruba od roku 1980. Pokud jsou dobré podmínky, tak se jdu dvakrát týdně namočit. Letos jsou podmínky špatný, poněvadž je všechno zamrzlé, tak využívám každé situace, jezdím na chalupu. Stačí, když po ránu vyběhnu, pobíhám zahradou jenom tak naboso," popsal svou přípravu.

Před samotným plaváním prý už ve vytopené šatně nemohl vydržet, proto se venku na trávníku vyválel ve sněhu. A vyplatilo se to. "Deset minut jsem byl ve vodě, ale protože jsem plaval v botách, tak ono to brzdí. Kromě prstů pohoda," pochvaloval si Bohumil Pácl.

Takový zážitek, navíc s výbornou partou, je podle otužilců nenahraditelný. Pak už nezbývalo nic jiného, než se osušit, obléknout a zahřát tělo zevnitř, například hrnkem horkého čaje.

autoři: dka , Bohuslav Štěpánek
Spustit audio