Herec, sportovec, otužilec a věčný optimista Pavel Nový oslavil 70. narozeniny

26. září 2018

Svému životnímu jubileu žádný velký význam herec Pavel Nový nepřikládá. Je moc rád, že může pracovat, protože svou práci miluje, divadlo i filmování ho stále naplňují a baví. 

Pavel Nový se narodil 5. září 1948 v Plzni. Po angažmá v řadě divadel se stal roku 1989 členem pražské Ypsilonky, kde působí dodnes.

Pavel Nový vzpomíná

Před kamerou stál poprvé již ve svých 13 letech (rodinný film Václava Vorlíčka Kuřata na cestách). První větší příležitosti získal až koncem 70. let ve snímcích Balada pro banditu a Postav dom, zasaď strom. Popularitu napříč všemi generacemi publika mu však přinesla teprve postava zvukaře Pepy z české veselohry století S tebou mě baví svět.

Během své kariéry vytvořil několik desítek filmových rolí, výraznou stopu v jeho filmografii posledních let zanechala spolupráce s režisérem Janem Švankmajerem na filmech Spiklenci slasti a Otesánek.

Bába z ledu propadla už napořád kouzlu otužování. Posílí vám totiž nejen tělo, ale i duši

Zuzana Kronerová hostem pořadu Divadlo V Podkroví

Český rozhlas Hradec Králové pro vás ve spolupráci s Klicperovým divadlem připravil staronový cyklus Divadlo V podkroví. 

V loňském roce získal Pavel Nový Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli filmu režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu. Silný a velmi lidský příběh rozkrývá nelehké vztahy mezi třemi generacemi a přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku. Jako celoživotní otužilec neměl se svou filmovou rolí svérázného otužilce Broni žádný problém. To jeho filmová partnerka, slovenská herečka Zuzana Krönerová, která si po jeho boku zahrála roli vdovy Hany, musela více než rok trénovat, ale u otužování pak už také i ve svém soukromém životě zůstala.

Jedna z klíčových scén filmu se natáčela také v Hradci Králové, v Labi téměř pod okny budovy Českého rozhlasu. Nejen o tom se dozvíte více v rozhovoru Romany Pacákové, která měla to potěšení Pavlu Novému k sedmdesátinám osobně poblahopřát. Také se ptala, zda mohl vždy hrát jen role, které chtěl. Ochotně se přiznal, že kdysi musel i simulovat, aby se vyhnul roli v seriálu poplatném komunistickému režimu.

Čerstvý sedmdesátník Pavel Nový má také svůj herecký sen, miluje kovbojky a chtěl by si někdy zahrát roli kovboje. Je stále veselý a svůj. Krásně to vyjádřila Zuzana Krönerová, když charakterizovala právě jeho filmovou postavu otužilce Broni - svobodný člověk, chlap ošlehaný životem, prostě kovboj.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.