Dagmar Ruščáková: Velké cíle

29. říjen 2022

Sálem se rozlehl potlesk, světla se rozsvítila, a já si s úlevou naposledy posunula svoji stále padající paruku. Podívala jsem se po ostatních herečkách svého divadla a zaplavila mě úleva. Za ní následoval pocit štěstí a zadostiučinění - povedlo se to!

Čtěte také

Všechna ta práce, od hledání tématu, přes psaní scénáře, snahu o režii, až po vymýšlení a shánění kostýmů, se nakonec vyplatila. A to navzdory věčnému boji o to, abychom se na zkouškách sešly opravdu všechny. Uf. Takže máme za sebou další premiéru, což znamená, že naše maličké Dedivadlo konečně vstalo po covidu z mrtvých. Ale že to trvalo!

Druhý den mi to ještě nepřišlo - bylo třeba sbalit scénu, uklidit sál, odvést půjčené židle. Ovšem v pondělí mě to prvně praštilo do očí - vždyť já mám najednou bez plánu zkoušek prakticky prázdný kalendář!

Uvědomila jsem si, že jsem se ocitla v okamžiku dočasného klidu. Něco jako vrchol vlny olizující pobřeží, srdce zvonu, které právě uhodilo „bim“, aby se rozběhlo vstříc dalšímu „bam“. Najednou je za mnou něco, co tak dlouho do značné míry určovalo tvar mých dnů i myšlenek. Stojím na vrcholu, všechno je hotovo.

Čtěte také

Což samozřejmě není pravda. Právě v tento moment se totiž nadechnou všechny ty dlouho ignorované nebo odsouvané menší úkoly, kterým nezbylo než dočasně ustoupit velkému cíli, a začnou mi rozmělňovat dny. A já zjišťuju, že být bez velkého cíle vlastně není žádná úleva.

Člověk má pořád spoustu práce, ale v sázce už není velké vítězství. Nebo prohra, samozřejmě. Zůstane jen takové to každodenní pinožení. S velkými cíli samozřejmě mizí volný čas a opotřebovávají se nervy, ale život je s nimi tak nějak barevnější a chutnější.

Chvíli jsem při pohledu do svého diáře přemýšlela, až jsem došla k… řekněme pracovnímu… závěru. Člověk nemusí jet na vysokých vlnách pořád, ale je dobré mít vždy nějakou v dohledu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.