Dagmar Ruščáková: Kontakt

16. červen 2019

Když jsme někdy v zimě slíbily, že jako Dedivadlo budeme hrát na dni obce Lipnice u Dvora Králové, tak jsme se nezabývaly tím, kde to vlastně bude. Potom se blížila ona sobota 25. května a my jsme začaly zjišťovat podrobnosti. A dostaly jsme zprávu, že budeme hrát na hřišti v kamionu. V kamionu? Vážně?

Konec konců na masopustu v Bílé Třemešné jsme hrály na vleku od traktoru, takže kamion je určitě krok vzhůru:)) A tak jsme se jely do Lipnice podívat a zjistily jsme, že náklaďák bude stát na kraji hřiště, na jedné straně bude plachta odhrnutá a schody budou postavené z palet.

To neznělo vůbec špatně! Samozřejmě budeme muset improvizovat, ale jsme zvyklé. Musím sama uznat, že pokud jsme dědici nějaké té divadelní historie, tak nezahrnuje ani tak Národní divadlo, jako spíš potulné komedianty v maringotce. Jen koníka nahradilo moje auto a pokud vím, slepice před námi také nezavírají:))

Druhý den jsme se při pohledu na zaparkované auto nadchly - paráda! Velikost „pódia“ nám naprosto vyhovovala, ale neměly jsme žádné zázemí.

Konec konců na masopustu v Bílé Třemešné jsme hrály na vleku od traktoru

No dobrá, na to jsme zvyklé taky, hlavně, aby přišli lidé. Přišli a bylo jich dost - muži i ženy. A pak… pak se stal jeden z těch zázraků, kvůli kterým člověk píše divadelní hry a leze na jeviště.

Lidé se chytli - napojili se na nás, bavili se a my jsme hrály jak o život. Kolik nových gagů a hříček jen za to představení vzniklo! Nikomu nevadilo, že kolem pobíhají děti se zmrzlinou a na druhé straně hřiště se točí pivo a griluje prase. Každý z diváků mohl kdykoliv snadno odejít a žádný to neudělal.

Uvědomila jsem si, jak takový bezprostřední kontakt s diváky miluju. Není to snadné - nic neschováte, nic neošidíte. Ale také nikdy nezapomenete na dar, jaký vám lidé dobrovolně dali. I bez jeviště, reflektorů a opony. Lidé, kteří vám jsou nadosah. A když vás potom v obchodě zastaví úplně neznámá žena a líčí vám, jaké to bylo báječné představení… co víc by člověk ještě mohl chtít?

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Související

  • Dagmar Ruščáková: Receptové dědictví

    Když jsem se na Dedeníku kochala krásně vyvedeným receptem Šárky Škachové na klasické české lívance, všimla jsem si její výzvy - nezapomínejte na staré recepty!

  • Dagmar Ruščáková: Vtištění

    „Tak tohle je naše Gracie," řekl mi hrdě jeden známý, když mi představoval mladou fenku německého ovčáka. Psice zaslechla své jméno a otočila k pánečkovi hlavu. 

  • Dagmar Ruščáková: Na chmel!

    Bývala to jedna z povinností na středních školách, proti které se opravdu málokdo bouřil - chmelové brigády. U nás na gymnáziu jsme jezdívali pomáhat při třech činnostech.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.