Dagmar Ruščáková: O svátku knihoholiků

8. červen 2024

Sedím u svého stánku na pražském veletrhu Svět knihy a sleduju davy. Je až neuvěřitelné, kolik přišlo lidí! Neuvěřitelnější je snad jen množství vystavených knih. 

Čtěte také

Ve čtvrtek kolem chodila spousta dětí - dorazily školní výpravy. Nečekám jakýkoliv zájem, ale přece se u mě zastaví asi tak čtrnáctiletá dívka. Nesměle si vyslechne, co jí ke svému románu Alžběta a drak mohu říct, aby se vzápětí zeptala: „Co myslíte, bude se líbit mamince? Chtěla bych jí něco přinést!"

„Těžko říct. Má ráda draky?" zeptala jsem s úsměvem. Slovo dalo slovo a za chvilku jsem psala do knížky věnování. Kdo ví, co na román maminka řekne! Dívenka nebyla první ani poslední, kdo u mě hledal dárek. Přitom doporučit knihu je velmi těžké. Kolik lidí, tolik názorů. Co je pro jednoho skvělé, jiný ani neotevře - a nemusí to nic říkat o kvalitě dotyčného díla.

O svátku knihoholiků

Vezměte si zahrady. Také je nemožné říct, jak by měla vypadat ta pravá! Nejhezčí. Někdo touží po organizované divokosti anglických zahrad, jiný obdivuje pečlivě uspořádané parky ve francouzském stylu. Další vidí krásu v zeleninových záhonech a plodícím sadu. Rodina dá přednost zahradě, kde si mohou hrát děti a psi. A tak bych mohla pokračovat. Jak potom říct, která z nich je ta nej?

S knihami je to stejné

Čtěte také

Svým způsobem jsem obdivovala řekněme… odvahu… návštěvníků. Vystavit se tolika lákadlům! Tak bohaté a různorodé nabídce! Pokud člověk přímo nešel za něčím konkrétním, bylo tak snadné sklouznout z cesty a skončit s taškou plnou neplánovaných nákupů, ať už domácí knihovny přetékají kamkoli. A víte co? Potěšilo mě, že hodně lidí neodolalo a zcela neplánovaně odešlo domů i s Alžbětou a drakem.

Nemyslete si, že se mi nakupování vyhnulo, byť jsem většinu z těch čtyř dnů strávila u svých knih. Abych jako knihoholik podlehla pokušení mi úplně stačila nabídka sousedních stánků.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.