Zooložka Gabriela Linhart: Chov gepardů v naší péči je vyšší dívčí. Před 10 000 lety téměř vyhynuli

12. leden 2022

Safari Parku Dvůr Králové i přes covidové uzávěry v loňském roce stoupla návštěvnost o 21 procent, navštívilo ho víc než půl milionu lidí, tedy nejvíc za posledních 12 let. Jsme rádi, že pozvání do našeho studia přijala zooložka Gabriela Linhart.

Vy máte na starosti šelmy. Především gepardi jsou jistě vaší velkou chloubou.
Určitě. Jinak mohu říct, že přijíždím z dvorského safari parku, kde i v těchto mrazivých dnech mohou návštěvníci vidět v podstatě všechny šelmy jako v hlavní letní sezóně. A to buď ve výbězích nebo v jejich ubikacích. Gepardy nevyjímaje. Ti jsou jistě historicky naší chloubou, co se týče úspěšnosti chovu.

Všechna zvířata se mi dostala pod kůži. Dnes je to taková moje druhá zvířecí rodina, blízký vztah mám se všemi svěřenci, co v zoo žijí.
Gabriela Linhart, zooložka

Jim není zima, když jsou teploty hluboko pod nulou?
Oni samozřejmě chlad cítí, ale to je nelimituje v tom smyslu, že by nemohli na nějaký čas do výběhu. Během dne si ve výběhu užívají prostor, třeba méně leží, o to víc běhají a honí se, prostě si to užívají.

Čtěte také

To bychom se možná mohli inspirovat i my lidé. Neležet a proběhnout se. Dvorský safari Park je rozhodně jedním z nejvýznamnějších chovatelů gepardů mimo Afriku.
Je pravda, že chov gepardů v lidské péči je, můžeme říct, takové vyšší dívčí. Je to dáno tím, že kromě toho, že se v jejich chovu potýkáme s některými těžkostmi jako u jiných jinak divoce žijících druhů, tak u gepardů k tomu ještě přispívá fakt, že jsou si všechna ta zvířata velice geneticky příbuzná. Nemluvím teď o zvířatech v lidské péči, ale o těch v přírodě. Podle genetických analýz gepardi někdy před 10 000 lety téměř vyhynuli. Uvádí se, že v Africe zůstalo několik málo jedinců, ani ne stovky, ani desítky, ale jedinci. Ti se naštěstí potom zase rozmnožili, ale všichni jsou si opravdu hodně příbuzní. A to s sebou nese zátěž ve smyslu náchylnosti a citlivosti k různým faktorům, které v tom chovu musíme řešit. Na mnoha místech se ten odchov nedaří.

Čtěte také

Ovšem ve Dvoře Králové nad Labem jste jich už odchovali tuším 70?
Ano, musím to zaťukat, chov gepardů se u nás opravdu daří. Myslím si, že je to dáno tím, že Češi historicky nepatří naštěstí k národům, které v minulosti pokládaly zvířata za věci, ale měli je za bytosti, které mají svoje nároky a potřeby. A tak k nim přistupovali. Dalším významným bodem bylo vedení safari parku Josefem Vágnerem, který profiloval jako první zoologickou zahradu jakožto africkou, zaměřenou na africká zvířata. A protože gepard je vedle lva asi nejikoničtější šelmou, tak jim zoologická zahrada věnovala energii, čas i peníze, aby jejich chov byl úspěšný.

Je to tedy komplex všech možných opatření a zabezpečení?
Tak. Dnes mohu říct, co vše se na tom podílí. Mít zdravá zvířata, jak fyzicky tak psychicky. A zase mít možnost mít ta zdravá zvířata. A potom to určitě leží v rukou chovatelů a chovatelek, kteří mají skvělé podmínky, mohou u nás pracovat dlouhá léta. A své know how si vypracovali. Protože je pravda, že v Evropě máme mnoho zoologických zahrad, které mají i vyšší prostředyk, než máme my, ale nedaří se jim to. Můžeme jim přesně dát manuál na to, jak gepardy chovat, nijak to netajíme.

Čtěte také

Nemáte to utajené?
Nemáme žádné kouzlo. Kdo má zájem a chce se zeptat nebo přijet na nějakou odbornou stáž nebo něco podobného, může. Je i v našem zájmu, aby ten chov neprobíhal pouze u nás, ale v celé Evropě nebo na celém světě. Ale stejně to prostě není zárukou, že to půjde.

Kolik je vůbec gepardů na světě? Existuje takový údaj?
Odhady jsou to přibližné, protože v některých částech Afriky není snadný ten součet, ale uvádí se kolem šesti až sedmi tisíc zvířat, což je poměrně málo.

Gabriela Linhart ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Teď máte čtyři gepardí mláďata. Necháte si je?
Gepardi spadají pod management evropského chovného programu. To znamená, že o budoucnosti mláďat, která se u nás narodí, spolurozhodujeme s koordinátorem, který má na starosti všechny gepardy v Evropě a smysluplně řídí distribuci zvířat, jak je potřeba. Dnes už víme, že máme dva kluky a dvě holky z těch mláďat. Kluci by měli v létě odejít do jedné z francouzských zoologických zahrad, kde budou zase zakladatelé tamějšího chovu. Pokud se zadaří. A samice zatím budou u nás.

Čtěte také

Zair, Zawadi, Zhenga a Zoraya, říkám to správně? Všechna jména mláďat začínají na zet, má to nějaký specifický důvod?
Přišlo nám dobré, když mají všechna mláďata z toho vrhu stejná písmena, že se nám to potom i třeba do minulosti lépe pamatuje, lépe přisuzuje rodičům. Každé to jméno má v překladu ve svahilštině nějaký význam. Holky jsou africká královna, africká princezna a kluci něco jako sluneční světlo. Gepardi se většinou rodí v noci a uvnitř, v nějaké expozici či v chovném boxu. Ale tento vrh nastal úplně netypicky v poledne za bílého dne a ve výběhu. Tedy i od toho se odvíjela jména.

Začal nový rok a na svět přicházejí i další mláďata. Je to velká sláva?
Určitě, každý odchov, vylíhnutí nebo porod je důvodem k radosti.

Čtěte také

Hned osm malých čírek černoskvrnných se honosí titulem první mládě Safari Parku Dvůr Králové v roce 2022. V roce 2021 jím bylo mládě buvola kaferského. Kolik je vlastně šelem v Safari Parku Dvůr Králové?
Asi 130 kusů.

Jak dlouho vy už pracujete v safari parku?
Já jsem tam poprvé přišla před 25 lety jako brigádník. A potom po škole jsem tam teď 10 let jako klasický zaměstnanec. Je to úžasná práce, splněný sen. Je to velice různorodá a barevná práce, žádný den není stejný. A máme tam skvělý kolektiv lidí. A opravdu je to smysluplná i práce, co se týče chovných programů a vůbec činnosti jako takové. Jinak co se týče zvířat, když jsem nastupovala, tak mou velkou srdeční záležitostí byli sloni.

Čtěte také

To jste skončila u trošku jiného druhu.
Potom s přibývajícím věkem a jak jsem se více seznamovala nejen s druhy, ale i s jednotlivými zvířaty, tak mi vlezla pod kůži úplně všechna. Dnes je to taková moje druhá zvířecí rodina, do které jsem si sice nenarodila, ale kterou jsem si vybrala. Blízký vztah mám se všemi svěřenci, co tam žijí.

Máte na závěr nějaké přání či vzkaz?
Přeji všem, jak zvířatům, tak lidem, zdraví a dobrou náladu. To si myslím, že je potřebné a snad se uvidíme v našem safari parku.

Celý rozhovor se zooložkou Gabrielou Linhart ze Safari Parku Dvůr Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související