Zooložka Gabriela Linhart ze Dvora Králové koordinuje Evropský chovný program psů hyenových

4. září 2021 08:23

Safari park Dvůr Králové se podílí na koordinaci Evropského chovného programu psa hyenového. Stalo se tak především na základě mnohaletých úspěšných odchovů kriticky ohrožené šelmy, intenzivní spolupráce s dalšími evropskými zoologickými zahradami a participace Safari parku na projektech v Africe. 

Čtěte také

První štěňata se ve dvorském safari parku narodila už v roce 1970 a dnes patří do patnáctičlenné smečky i tři jarní štěňata. Podrobnosti nabízejí koordinátorka chovu zooložka Gabriela Linhart a redaktorka Dana Voňková.

Evropských chovný program psů hyenových byl založen v Holandsku v roce 1992. Až do loňského roku jej vedli nizozemští a angličtí odborníci, letos je koordinátorkou programu Gabriela Linhart ze Safari parku Dvůr Králové.

Královédvorský Safari Park patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto zvířat na světě. První štěňata se ve Dvoře Králové nad Labem narodila v roce 1970 - dosud se podařilo odchovat přes 150 mláďat. Nyní tam smečka psů hyenových čítá 15 jedinců, z nichž tři štěňata se narodila letos v březnu.

Zooložka Gabriela Linhart uvedla, že jejím cílem je stabilizovat populaci psů hyenových v lidské péči. Své zkušenosti s chovem psů by ráda zúročila na africkém kontinentu.

Safari park například finančně a materiálně podporuje divoké populace v záchranných centrech, v rezervaci Mkomazi v Tanzanii pomohl zajistit vakcinaci zvířat proti psince či vzteklině. V roce 2019 poslal Safari Dvůr Králové čtyři samce i do Sydney.

Čtěte také

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy, kterým hrozí vyhubení. Jsou považováni za jedny z nejohroženějších savců planety. Počet volně žijících jedinců je odhadován na 6600 kusů.

Největší hrozbou pro ně je nákaza psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, dále nelegální lov a také zmenšování loveckých teritorií.

Chov psů hyenových není jednoduchý. Štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky, která je schopna mláďata při zvýšeném stresu sama zahubit.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související