Gepardí čtyřčata dostala jména na Z. Dvorský park patří k nejúspěšnějším chovatelům gepardů na světě

2. leden 2022 07:53

Safari Park Dvůr Králové je nejúspěšnějším chovatelem gepardů mimo Afriku. Přitom odchov těchto nejrychlejších savců světa není úplně snadný. Ve  dvorském safari parku se ale daří díky zkušeným ošetřovatelkám, které pečlivým pozorováním zjistily, že gepardí samce a samice je dobré chovat odděleně a v době říje spojovat budoucí matky ne s jedním, ale více partnery.

Výsledkem této metody jsou i loňská letní čtyřčata. Dnes už mají jména a zajímavostí je, že všechna začínají písmenem “Z“. Mláďata vám představí zooložka Gabriela Linhart a redaktorka Dana Voňková.

Safari Park Dvůr Králové si symbolicky připomněl Mezinárodní den gepardů. Safari park je jedním z nejvýznamnějších chovatelů gepardů mimo Afriku a významně přispívá ke stabilitě pojistné populace v lidské péči.

Čtěte také

Zair, Zawadi, Zhenga a Zoraya - to jsou jména čtyř právě půlročních mláďat geparda, která se narodila 6. června. Jména mladých gepardů, kteří brzy obohatí chovy v jiných zoologických zahradách. „Gepardi jsou chloubou safari parku a význam chovu nadále roste. Zvířata odchovaná v Podkrkonoší tvoří základ chovů na řadě míst Evropy i mimo ni a pomáhají vytvářet pojistku, že druh přežije alespoň v lidské péči,“ říká mluvčí safari parku Michal Šťastný.

Narození gepardů je stále velmi významnou událostí a ani v nejlepších chovatelských zařízeních není běžné. Dlouho trvalo najít správnou metodiku chovu, která se navíc v posledních letech nadále mění a vyvíjí dle nejnovějších poznatků.

Čtěte také

Jednou z klíčových podmínek chovu gepardů je držet jednotlivá pohlaví po většinu roku oddělená ve vzdálených výbězích tak, aby se ani nemohla vidět, a připouštět je jen na krátkou dobu říje. Ani to ale nezaručuje úspěch. Poslední studie ukázaly, že šanci na úspěšné páření zvyšuje spojovat samici s více samci. Tuto novou metodu již uplatňuje i safari park.

Stoprocentní zvládnutí problematiky je klíčové, gepardů totiž v přírodě stále ubývá. To ostatně připomíná i Mezinárodní den gepardů. Vědci početnost v přírodě odhadují na méně než 7000 dospělých zvířat. V řadě států, kde se tyto nádherné šelmy tradičně vyskytovaly, se o jejich přítomnosti v současné době vědci jen dohadují.

Čtěte také

Nejrychlejší savce světa ohrožuje řada jevů, z nichž některé mají sílící tendenci. Takovými jsou například úbytek přirozeného prostředí a lov v důsledku konfliktu s člověkem (například poté, co gepardi mimo chráněná území napadají domácí zvířata), srážky s rychle jedoucími auty či nemožná ochrana v místech sužovaných válkou.

Na řadě míst - například ve východní Africe - je stále palčivým problémem i odchyt mláďat pro nelegální obchod s domácími mazlíčky. Zoology na mnoha lokalitách znepokojuje i neřízený turismus, který prokazatelně vedl k rušení gepardů při lovu a s ním spojenou nižší úspěšností, a dokonce k rozdělování matek a mláďat neohleduplnými pozorovateli.

Čtěte také

Chov v lidské péči a s ním spojená podpora divokých populací je pro budoucnost druhu velmi důležitá. Safari park patří k nejúspěšnějším chovatelům gepardů na světě.

První mláďata tohoto druhu se ve Dvoře Králové narodila v roce 1988. Od té doby se jich v Podkrkonoší povedlo odchovat již na 70. V současné době žije ve Dvoře Králové osm gepardů - kromě mláďat ještě dva dospělí samci, matka koťat a jejich babička.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související