Porod gepardích paterčat v „přímém přenosu“. Šelmí rodina dvorského safari parku se pěkně rozrostla

31. červenec 2021 09:14

Jen málokdy vidí návštěvníci zoo příchod mláďat na svět v „přímém přenosu“. Výjimkou byl porod gepardí samičky Spirit v Safari Parku Dvůr Králové. Stalo se tak v pravé poledne, ve výběhu safarikempu a navíc se šelmí rodinka rozrostla rovnou o paterčata! 

Jak se později ukázalo, nebyla to jednoduchá situace pro matku, pro mláďata ani pro ošetřovatelky. Zooložka Gabriela Linhart o tom vyprávěla redaktorce Daně Voňkové.

Čtěte také

Pět mláďat porodila v Safari Parku Dvůr Králové samice geparda Spirit. Zoologové při připouštění k samci zvolili novátorskou metodu, v jejímž průběhu spojují samici k více partnerům. Přesto je již jasné, že otcem je samec Tomas.

Pětice mláďat se netradičně narodila v poledne 6. června ve výběhu chovného centra pro gepardy v přímém sousedství Safari kempu a doslova na zápraží zbrusu nových glampingových stanů.

Čtěte také

„Hosté měli ojedinělou šanci porod sledovat, protože obvykle probíhá v zázemí a v noci. Samice se ovšem částečně ukryla pod keř a porod byl velmi rychlý,“ popisuje událost zooložka Gabriela Linhart. Vše vypadalo zcela v pořádku, a tak ošetřovatelé nijak nezasahovali. Zdálo se, že odchov bude probíhat venku. Později se však blížila bouřka, a tak samice i s potomky zamířila do zázemí, kde setrvává dodnes. Preventivní prohlídka prokázala, že jde od 2 samce a 3 samice.

Samice Spirit je už zkušená matka a i o současné potomky se výborně stará. Přesto však nemají vyhráno: pro gepardy je typická poměrně vysoká úmrtnost v nízkém věku. Také proto jsou vrhy větší, než je u tak velkých kočkovitých šelem obvyklé.

Čtěte také

Odborníci safari parku vyzkoušeli vůbec poprvé novou metodu připouštění. Ta staví na tom, že se samice spojuje s více samci současně - v případě safari parku mladých bratrů Thomase a Toulouse. Konkurence samce stimuluje a zvyšuje šanci na úspěch. „Víme ovšem spolehlivě, že se se Spirit pářil Tomas, který je otcem,“ doplňuje zooložka.

Mláďata zatím zůstávají ukrytá v boxu zázemního domku. Postupně ale začnou být pohyblivější a ošetřovatelé předpokládají, že za několik týdnů začnou pravidelně vycházet do výběhu v areálu Safari kempu. Později se matka s mláďaty přestěhuje do expozice v klasické části zahrady. Zatím však není jisté, kdy to bude možné.

Safari Park Dvůr králové patří k nejúspěšnějším chovatelům gepardů na světě. První mláďata tohoto rychlostního rekordmana se ve Dvoře Králové narodila v roce 1988. Od té doby se jich v Podkrkonoší povedlo odchovat již na 70. Jednou z klíčových podmínek chovu gepardů je držet jednotlivá pohlaví po většinu roku oddělená ve vzdálených výbězích tak, aby se ani nemohla vidět, a připouštět je jen na krátkou dobu říje. Ani to ale nezaručuje úspěch. Safari park chová proto gepardy v klasické části ve výběhu, který je nově od lidí oddělen jen vodním příkopem. Spojování a porody probíhají v chovném centru u Safarikempu. Studie ukázaly, že šanci na úspěšné páření zvyšuje spojovat samici s více samci. Tuto novou metodu již uplatňuje i safari park.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související