Gepardí rodina se v Safari Parku Dvůr Králové rozrostla o nová čtyřčata

14. duben 2018 10:25

Stále se drží mámy. Tou je samička z prvních gepardích paterčat Spirit Nameri. Její první porod trval 3 hodiny. Tři samičky a jeden sameček se narodili 2. března. Ani Spirit Nameri nevidí ráda, když se mláďata zatoulají dál, než stojí porodní bedna. Své první potomky pečlivě hlídá a nechce je ani sebe vystavovat stresu.

Jak ale prozradila zooložka Gabriela Linhart redaktorce Daně Voňkové, nová mláďata jsou dobře živená a mají se čile k světu.

Druhý z rodičů, samec Ulyseé, strávil ve dvorském safari parku spolu s bratrem Ukulélém tři roky. Několik týdnů před narozením čtyřčat byli však oba samci převezeni do nového domova ve francouzské Zoo Sigean. Nejen Ulyseé, ale i Ukulélé se ve Dvoře stihl stát otcem. Jeho rok stará mláďata jsou s matkou Darili v současné době vidět v návštěvnické části zahrady.

Geparďata v Safari Parku Dvůr Králové

Geparďata se rodí zcela slepá a závislá na matce.

Našim čtyřčatům se oči začaly otevírat po několika dnech a na nohy se začala stavět přibližně po týdnu. Nyní jim tak už nic, ani přísný dohled samice Spirit, nebrání, aby mohla pořádně poznávat svět,“ doplňuje zooložka Gabriela Linhart. Na první kroky ven si však koťata musí ještě několik týdnů počkat.

Gepardi se mohou pářit celoročně, samice mívá 3 až 6 koťat, která matka přenáší z místa na místo a chrání je hlavně proti lvům, hyenám a paviánům. Přesto do jednoho roku věku přežije jen 5 % mláďat. S matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se s ní lovit.

Geparďata v Safari Parku Dvůr Králové

Pohlavně dospívají ve třech letech, v přírodě se dožívají stáří maximálně, v zajetí až 20 let.

Matka zůstává dlouho s odrostlými koťaty, sourozenci také často zůstávají spolu.

Dospělí samci tvoří skupiny o dvou až pěti jedincích. Na některých místech, zvláště tam, kde nežijí žádné další velké šelmy, tvoří skupiny i 19 jedinců. Koalice gepardů jsou úspěšnější v lovu, lépe si hájí teritorium a nacházejí partnery.

V zajetí se gepardi nerozmnožují snadno. Z českých zoo se úspěšným chovem gepardů může pochlubit Safari Park Dvůr Králové. V současné době chová 10 těchto koček.

Gepardi v Safari Parku Dvůr Králové
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související