Safari Park Dvůr Králové má nové gepardí kluky. Naváží na úspěšný chov těchto jedinečných šelem?

17. únor 2018 09:15

Dva gepardí samečci přicestovali ze Švédska. Je jim rok a půl roku, což v "šelmím" věku představuje pubertu. Zooložka Gabriela Linhart prozradila redaktorce Daně Voňkové, že gepardí kluci jsou nezvykle "upovídaní"- prý si stále ještě sdělují zážitky z cesty. Ale nejdůležitější zprávou je, že s jejich příchodem může královédvorský zoopark v budoucnosti navázat na úspěšný chov těchto jedinečných šelem. Tak se teď za nimi vypravte s námi.

Gepardi jsou stvořeni pro rychlý běh. Mají neobyčejně ohebnou páteř, která při běhu slouží jako pružina. Gepard se při běhu prakticky nedotýká země, pohybuje se až 7 m dlouhými skoky.

Čtěte takéVzácným paterčatům gepardů nadělil jména prakticky celý svět

Ve volné přírodě dokáže běžet rychlostí okolo 100 kilometrů v hodině. Gepard ale umí neuvěřitelně měnit akceleraci a to z něj dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Pokud ale kořist do 10 až 20 sekund nedostihne, lov vzdává. Přesto je gepard nejúspěšnější samotářský lovec, až 70 procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem.

Gepard loví převážně malé kopytníky. Po zabití kořisti dlouho odpočívá, teprve pak se snaží zkonzumovat najednou co nejvíce masa. O kořist ho často připraví lvi nebo hyeny.

Gepardi v Safari Parku Dvůr Králové

Gepardi se mohou pářit celoročně, samice mívá 3 až 6 koťat, která matka přenáší z místa na místo a chrání je hlavně proti lvům, hyenám a paviánům. Přesto do jednoho roku věku přežije jen 5 procent gepardích mláďat. S matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se lovit.

Pohlavně dospívají ve třech letech, v přírodě se dožívají stáří až 12 let, v zajetí až 20 let.

V zajetí se gepardi nerozmnožují snadno. Z českých ZOO se úspěšným chovem může pochlubit Safari Park Dvůr Králové.

Gepardi nejsou takoví samotáři, jako ostatní kočkovité šelmy. Matka zůstává dlouho s odrostlými koťaty, sourozenci také často zůstávají spolu. Dospělí samci tvoří skupiny o dvou až pěti jedincích. Na některých místech, zvláště tam, kde nežijí žádné další velké šelmy, tvoří skupiny i 19 jedinců. Koalice gepardů jsou úspěšnější v lovu, lépe si hájí teritorium a nacházejí partnery.

Gepardi v Safari Parku Dvůr Králové
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související