Vzácným paterčatům gepardů nadělil jména prakticky celý svět!

15. červen 2015

Na Afriku zaměřená ZOO oslavila jedinečný úspěch svých chovatelů netradičním ceremoniálem s hosty z nejrůznějších kontinentů. „Afrika je kolébkou lidstva a právě odtud lidé osídlili pět světadílů. Paterčata gepardů nám tak symbolizují, že i my lidé k sobě máme velice blízko a s trochou nadsázky jsme vlastně všichni sourozenci s africkými kořeny,“ uvedl ve své úvodní řeči ředitel ZOO Přemysl Rabas.

Americké indiány při slavnosti reprezentovala peruánsko-česká rodina Goldise Perryho s ženou Jitkou, která pro první mládě vybrala jméno Inti, jež v kečuánštině znamená slunce.

Druhé mládě dostalo jméno Zee od Agnes Laury Peniškové, která je z Kamerunu a přijela se svým mužem Petrem. Zee znamená v africkém jazyce Ewondo gepard.

Arabsko-česká rodina Abdally Gamala s ženou Kateřinou pak pojmenovala třetí mládě Fahd, což v překladu z arabštiny rovněž znamená gepard.

Vzácným paterčatům gepardů nadělil jména prakticky celý svět

Mongolská rodina Shagdara Purevjava se ženou Selenge si pro mládě připravila jméno Altai podle nejvyšší a posvátné hory Mongolska.

Pětici uzavíral český žid Jaroslav Achab Haidler, jenž páté mládě pojmenoval Nameri, což je jméno geparda v hebrejštině.

Všichni zúčastnění si pro mimořádnou chvíli vybrali sváteční oblečení s tradičními slavnostními prvky.

Čtěte také

Na zdraví paterčatům s nimi připila rovněž Eva Novotná, zástupkyně firmy Bioanalytika CZ, která se stala adoptivním rodičem hned dvou z pěti geparďat. K mimořádné příležitosti firma Bioanalytika CZ vyrobila speciální sadu sklenic z dílny designéra Bořka Šípka.

Vzácná paterčata gepardů se narodila v říjnu 2014. Samice Darili se svými potomky byla v klidu v zázemí zahrady až do letošního jara, kdy se celá skupina přesunula do návštěvnické části zahrady.

Paterčata se okamžitě stala miláčky návštěvníků.

Gepard štíhlý je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Může běžet rychlostí přes 110 km/h. Krátkodobě dokonce až 130 km/h.

Slovo gepard pochází z italského gattopardo, což je kompozitum ze slov gatto "kocour" a pardo "pardál, levhart". Anglický název cheetah je odvozen z hindského číta a sanskrtského čitraká ve významu "skvrnitý".

V literatuře se lze setkat i s názvem gepard africký, který je však zavádějící, neboť gepardi žijí mimo Afriku i v Asii.


Zvětšit mapu
autoři: Jan Stejskal , DV
Spustit audio