Nový výběh gepardů ve dvorském safari parku má skleněné bariéry, plot, zeleň i vodní příkop

9. květen 2020 07:41

Dnešní zastávka v Safari Parku Dvůr Králové patří gepardům. Krásné, rychlé a mrštné šelmy jen pár dnů obývají nový výběh s vodním příkopem. Návštěvníci je už nepozorují přes skleněná ohrazení, ale vidí je z větší blízkosti.

A protože gepardi prožili zimu a část jara v zázemí zoo, teď venku s chutí trénují rozběh, výskok na stromy a ještě stačí sledovat, co tomu my lidé říkáme.

Čtěte také

U nově upraveného gepardího výběhu se zastavila i reportérka Dana Voňková a nebyla tam sama.

Gepardi mají v Safari Parku Dvůr Králové v upraveném výběhu zčásti nové skleněné bariéry, plot s pletivem a dřevem, zeleň a také nový vodní příkop. Je zhruba dva metry hluboký.

Bezpečnost zvířat i návštěvníků pak jistí elektrický ohradník. Tento prostor umožňuje návštěvníkům šelmy lépe pozorovat.

Nový výběh gepardů ve dvorském safari parku

Gepardí koťata jsou častou kořistí ostatních šelem nebo paviánů, jejich úmrtnost je vysoká. Kvůli typické obličejové masce domorodci geparda nazývají plačící kočkou - pláče, když přijde o mládě. Až 95 procent mláďat se nedožije jednoho roku.

Čtěte také

Gepard přede jako kočka, tělo má uzpůsobené k rychlému běhu - dokáže běžet na krátkou vzdálenost rychlostí 110 až 130 km/h.

Mezi lovci samotáři je gepard nejúspěšnějším predátorem - až 70 procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem, a to i přesto, že jakmile kořist nedostihne do 20 sekund, lov obvykle vzdává.

Mláďata zůstávají do 1,5 roku věku s matkou

Gepard loví především menší kopytníky jako jsou gazely, některé druhy antilop, mláďata zeber, pakoňů, občas i perličky nebo zajíce. Gepard se snaží sežrat co největší množství kořisti, protože by jinak o potravu přišel - seberou mu ji lvi nebo hyeny.

Nový výběh gepardů ve dvorském safari parku

Gepardi se v zajetí dožívají okolo 20 let, ve volné přírodě potom zpravidla o 8 let méně.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související