Dvorská „gepardí školka“. Nejrychlejší savec planety má ve východních Čechách chovné centrum

12. říjen 2019 10:34

Teď se vypravíme za nejrychlejším savcem planety. Není to žádný vytrvalec, ale na krátkou vzdálenost dokáže závodit i s autem jedoucím stokilometrovou rychlostí. Tím "závodníkem" je gepard. V našem regionu má největší zkušenosti s těmito šelmami Chovné centrum gepardů v Safari Parku Dvůr Králové.

Veřejnost tam přístup nemá, protože zvířata potřebují ke zdravému vývoji speciální péči a klid. My vás tam zavedeme díky ochotě zooložky Gabriely Linhart a prostřednictvím reportáže redaktorky Dany Voňkové.

Gepard je nejrychlejším savcem planety, na krátkou vzdálenost dokáže běžet rychlostí 110 až 130 kilometrů v hodině.

Jak si nesplést geparda s levhartem nebo jaguárem?

Gepard má na těle menší skvrny, které jsou vždy plné, zatímco levharti a jaguáři mají květovitě vypadající shluky skvrn. S prázdným středem je má levhart, s tečkovaným potom jaguár.

Z chovného centra gepardů v Safari Parku Dvůr Králové

Gepardí koťata jsou častou kořistí ostatních šelem nebo paviánů, jejich úmrtnost je ve volné přírodě poměrně vysoká. Pokud samice přijde o 2 ze 3 koťat, přestane se obvykle o to poslední starat. Vzhledem k velkému výdaji energie se jí péče o jediného potomka nevyplácí.

Velkým problémem gepardů je příbuzenská plemenitba

Gepardi v minulosti podlehli tzv. efektu hrdla lahve - náhle rapidně poklesl jejich stav a těm, kteří přežili, nezbylo než se pářit s příbuznými.

Čtěte také

Tím došlo k výraznému poklesu oplozovací schopnosti spermií - gepardí samci jich mají velmi malé množství, jen asi 10 procent počtu spermií lva, a i z toho mála je až 75 procent spermií defektních.

Dnes jsou údajně všichni gepardi do značné míry vzájemně geneticky příbuzní.

Gepard loví štvaním, když uloví kořist, dlouho odpočívá. Pak se na ni vrhne a snaží se sežrat co největší množství potravy. Často se stává, že mu úlovek seberou lvi nebo hyeny. K dříve ulovené kořisti se gepard nevrací.

Z chovného centra gepardů v Safari Parku Dvůr Králové

Mezi nejúspěšnější zoologické zahrady v chovu a odchovu gepardů se v posledních letech řadí Safari Park Dvůr Králové. Tamější chovné centrum, založené v roce 2017, už nabídlo evropským kolegům řadu zdravých zvířat.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související