Přemysl Rabas: Pomoc dvorskému safari parku od obyčejných lidí je až dojemná a my si jí moc vážíme

7. leden 2021

Do zoologické zahrady vás teď vezmeme. Safari park Dvůr Králové letos oslaví pětasedmdesátiny. Jak budou vypadat oslavy, jaká zvířata se už narodila a na jaké novinky se můžeme těšit? Na to všechno se zeptáme, protože pozvání do studia přijal ředitel Přemysl Rabas.

Jak jste strávil Nový rok? Byl jste v safari parku, popřál všem kolegům i zvířatům?
Kolegům jsem přál už před Vánoci a celé svátky jsem strávil doma v Krušných horách, takže jsme se spíš pohybovali v přírodě. Snažili jsme se dodržovat doporučená opatření a nachodili jsme několik desítek kilometrů v lesích okolo baráku.

Přemysl Rabas

Přemysl Rabas (*13.8.1963, Chomutov)

ředitel Safari Parku Dvůr Králové, předtím dlouholetý ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Od roku 2018 senátor pro obvod č. 5 - Chomutov. V letech 2006 až 2010 poslanec Parlamentu ČR a v letech 2012 až 2014 zastupitel Ústeckého kraje.

Máte za sebou každopádně velmi náročný rok. Jaké jsou vaše pocity, když se ohlédnete za rokem 2020?
Byl to určitě těžký rok pro každého, stejně tak i pro zoologickou zahradu, která se musela se všemi obtížemi nějak vypořádat. Spíš je pro nás teď velkou otázkou, jak to bude v letošním roce. Protože jeden rok jsme zvládli i s pomocí zřizovatele a mnoha dalších lidí a podporovatelů. Kdyby to ovšem mělo zasáhnout i do letošní sezóny, tak by ten problém už byl mnohem vážnější. Z toho mám trošičku obavy.

Čtěte také

Jak velké ztráty jste zaznamenali?
Ztráty na příjmech v obdobích, kdy byla zoo byla zavřená, by se daly vyčíslit na jaře na necelých 20 milionů a na podzim téměř 10 milionů korun. Naproti tomu byla velmi dobrá letní sezóna. Musím říct, že zřizovatel nám poskytl podporu za zavřené období a sezóna tak dopadla dobře. Lidé například reagovali na náš nový produkt Pozvi zvíře na oběd, tam se nám sešlo velké množství peněz, až je to dojemné. Tedy finančně jsme situaci zvládli celkem dobře. Návštěvníků jsme měli asi o 90 000 méně, když to vztáhneme k roku 2019. Je to poměrně velké číslo, ale není fatální. Loňská návštěvnost je 450 000.

V květnu chceme oslavit 75. výročí zahrady. Kromě novinek, které představíme, pozveme i všechny bývalé zaměstnance.
Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové

Podpora od lidí vám musela udělat radost.
Někdy je to nesmírně dojemné. Teď například jedna paní z Orlicka napsala, že jako důchodkyně rouškovné 5 000 nepotřebuje, že nám to pošle pro zvířátka. Že my to potřebujeme víc, tak to je velmi dojemné.

Zvířata tedy nemusela skončit na dietě kvůli nedostatku peněz.
Ne, zvířat se to určitě nedotklo ani v nejmenším, ta se mají velmi dobře. Loňský rok byl i z hlediska odchovů mimořádný. Loni se narodilo 630 mláďat a některá z nich byla úplně poprvé v naší zoologické zahradě, některá poprvé v celé České republice, některá zase po mnoha letech.

Čtěte také

Takže třeba po víc jak 15 letech se nám znovu narodil hrošík liberijský, z toho máme obrovskou radost a je pravděpodobné, že se narodí i další. Hroši sice nejsou zvířata neobvyklá pro rozmnožování, ale loni se narodilo mládě přímo ve volném výběhu v jezeře, takže to bylo taky zvláštní. Prvoodchov byl třeba u chocholatky. Vzácný odchov tří hadilovů písařů. Výjimečný je také odchov kočkodana bělonosého, to je jediné mládě na světě, které se narodilo v loňském roce mimo Afriku. A podobně je to i s odchovem dvou zeber bezhřívých, ty se narodily jako jediná mláďata na světě v péči člověka. Jsou to unikátní věci a máme z nich radost.

Zmínil jste hrocha, stále je to váš největší oblíbenec?
Dělá mi radost, že se jedná o unikátní expozici, protože když vidíte hrochy u nás v zahradě, tak máte pocit, že stojíte doopravdy v Africe a vidíte je ve volné přírodě. To se jinde jen tak nevidí.

Přemysl Rabas, ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové

Když jdete na procházku, vezmete hrochovi vždy nějakou dobrotu?
Já se snažím být spravedlivý a ke všem zvířatům se chovám stejně. Ale pravda je, že hrochy mám v oblibě.

Safari Park Dvůr Králové letos oslaví 75 let. Jaké novinky můžete nabídnout?
Co je dost zásadní pro chod zoologické zahrady, a věřím, že to i návštěvníci ocení, že jsme postupně opravovali čtyři mosty postavené ještě za Josefa Vágnera a tím nejsložitějším projektem je právě most u hrochů.

Ten se celý zboural a bude nahrazen jen takovou cestičkou, částečně na kovové konstrukci, částečně na náspu. Návštěvníci se budou přibližovat k hrochům a zase vzdalovat. Cesta se bude vinout tím údolím a celý zážitek z návštěvy této části zoo by měl být mnohem větší. Takže na to se hodně těšíme. Potom probíhá velmi velký projekt vedle správní budovy, kde dříve stály fabriky přiléhající k zoologické zahradě. Tam se staví část, které říkáme Jihozápadní Afrika. A první etapa by měla být dokončena už na jaře. Jsou tam voliéry pro plameňáky a některé další ptáky a nové občerstvení. Dál budou pokračovat další voliéry a měly by se tam začít už v tomto roce stavět i expozice pro tučňáky.

V Safari Parku Dvůr Králové

Máte velké plány, zahrada prochází úžasnou proměnou. K vašemu pětasedmdesátému výročí chystáte oslavy?
Zahrada byla otevřena začátkem května, my bychom ale chtěli oslavy posunout o několik týdnů, aby to bylo až v druhé polovině května. Počítáme s tím, že kromě novinek, které představíme návštěvníkům, také pozveme všechny bývalé zaměstnance. Rádi bychom přivítali lidi, kteří u nás pracovali třeba i desítky let. Naposledy se nám i sešlo asi šest bývalých ředitelů, tak doufáme, že se to zopakuje.

Dnes můžeme říct, že lze snadněji sehnat nějaké zvíře. Mnohem těžší je vybudovat pro ně kvalitní ubikaci, expozici a zázemí.
Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové

Nechcete si nadělit také dárek v podobě nějakého nového zvířete, po kterém dlouho toužíte?
My kolekci zvířat postupně doplňujeme, i když hlavní změny proběhly před šesti, sedmi lety. V poslední době to byl například velmi vzácný krokodýl štítnatý, který se objevil u nás zoologické zahradě a budeme k této samici, která přijela ze Španělska, shánět samce. Myslím, že není potřeba tu kolekci nějak zvlášť rozšiřovat, spíše se snažit zkvalitňovat chovy.

Čtěte také

Musí být hodně náročné zaopatřit nějaké nové zvíře. Neumím si vůbec představit, jak po nich pátráte.
Dnes se dá říct, že lze snáze sehnat zvíře. Zahrady si je předávají bezplatně v rámci evropských záchranných a chovných programů. Mnohem těžší je vybudovat pro ně kvalitní ubikaci, expozici a zázemí, protože ty nároky se neustále zvětšují. Co stačilo včera, tak už nebude stačit zítra. A to se týká například našich slonů a lidoopů, tam si myslím, že máme ještě velké rezervy. Zahrady budou muset buď výrazně přestavovat do budoucna expozice nebo třeba některé druhy i do budoucna nechovat. To si myslím, že je cesta.

Safari Park Dvůr Králové chová servaly od roku 1997, za tu dobu tam přivítali 50 mláďat

Ledního medvěda nebo pandy se u vás asi nedočkáme, zaměřujete se na Afriku.
My děláme Afriku. Ale zmínil jsem, že připravujeme expozici pro tučňáky. Ovšem to je také africké zvíře, protože v Kapsku, na jihu Afriky, žijí tučňáci. A do budoucna tam bude v expozici i rezerva, kdyby naši následovníci chtěli sáhnout i po lachtanech. To je něco, s čím zahrada ve výhledu počítá.

Zahrada nemá být jen skanzen zvířat. Měla by přispět i k ochraně zvířat v přírodě a realizovat projekty tam, kde zvířata žijí.
Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové

A jak se daří vašim nosorožcům ve volné přírodě? Protože to je projekt, který vás proslavil po celém světě.
A navíc je to něco, co si myslím, že je nesmírně důležité. Zahrada by neměla být jenom pro skanzen zvířat, měla by skutečně přispět k ochraně zvířat i v přírodě, teda jak se říká, realizovat projekty na místě, kde se zvířata vyskytují.

Čtěte také

Nám se v poslední době v tomto směru dost dařilo. Nejen že jsme odvezli do Afriky už několikrát nosorožce a řadu jiných zvířat. Zrovna před několika týdny, bylo to v prosinci loňského roku, proběhla expedice mých kolegů v Keni, kde byli u našich severních nosorožců, kde se snažili odebrat vajíčka pro další embrya. Výsledek budeme znát během několika dnů. A v Ugandě jsme jednali o spolupráci dlouhodobé. Uganda by chtěla také dovést od nás nějaké nosorožce a bavili jsme se také o spolupráci na záchraně zeber bezhřívých.

Co byste si přál pro rok 2021?
Já bych si přál především, aby se mohli návštěvníci vrátit do zoologické zahrady. Aby se tím pádem zoologické zahradě dařilo. A bezesporu by bylo příjemné, kdybychom mohli pokračovat v našich afrických projektech.

Přemysl Rabas a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká ředitel Safari parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. Hodně štěstí ve všech vašich plánech.
Děkuji za pozvání a na shledanou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.