Záchrana severních bílých nosorožců pokračuje. Samice jižního poddruhu poskytly dalších 26 vajíček

5. prosinec 2020 09:54

Safari Park Dvůr Králové pokračuje v koordinaci mezinárodního projektu na záchranu severních bílých nosorožců. Expertům z IZW Berlín se při listopadovém odběru podařilo v německé ZOO Schwerin odebrat samicím jižního poddruhu 26 vajíček. Nový genetický materiál má pomoci zajistit rozmnožování problematických samic včetně populární Nájin a její dcery Fatu.

Rozhovor s vedoucím oddělení komunikace a mezinárodních projektů dvorské zoo Janem Stejskalem připravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

18. listopadu 2020 se uskutečnil další odběr vajíček ze samic jižních bílých nosorožců. V rámci projektu BioRescue se expertům z IZW Berlín podařilo v německé Zoo Schwerin odebrat dvěma samicím celkem 26 vajíček a odeslat je do laboratoře Avantea v Itálii, kde se z nich specialisté pokusí vytvořit embrya.

Jde o součást programu na záchranu nosorožců bílých severních, kdy se za koordinace Safari Parku Dvůr Králové vědci snaží pomoci samicím v evropských zoologických zahradách, které mají reprodukční problémy.

Zároveň díky těmto zákrokům získají odborníci další zkušenosti a genetický materiál, které by mohli využít pro rozmnožení dvou posledních samic nosorožce bílého severního Nájin a Fatu. Ty nyní žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni.

Čtěte také

Nosorožec tuponosý severní, který je příbuzný početnějšího nosorožce tuponosého jižního, byl ve volné přírodě vyhuben a na světě zbývají poslední dvě samice, které žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta a patří Safari Parku Dvůr Králové. Dvorská zoo je jediným místem na světě, kde se nosorožce tuponosé severní podařilo rozmnožit v lidské péči.

V safari parku se narodila celkem 4 mláďata (Suni, Nabiré, Nájin a Fatu). Samice Nabiré, poslední nosorožec tohoto poddruhu v Evropě, uhynula 27. července 2015, poslední samec severního tuponosého nosorožce, Sudán, zemřel 19. března 2018.

Odebrání vajíček je jednou ze součástí projektu "BioRescue", který rovněž zkoumá možnosti vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců. Cílem je přeměnit uchované obyčejné tělní buňky, například z kůže a srsti, na zárodečné buňky. Z těch by bylo následně možné vyvinout vajíčko nebo spermii. Účelem je udržet genovou pestrost nově vznikající populace těchto nosorožců.

Safari Park Dvůr Králové koordinuje snahy odborníků a vědců o záchranu těchto nosorožců prostřednictvím umělých technik rozmnožování.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související