Jan Stejskal: Záchrana nosorožců je běh na dlouhou trať. A souvisí také s pomocí lidem v Africe

17. říjen 2019

V pátek 18. října 2019 byl Pátečním hostem Lady Klokočníkové od 10:00 hodin v přímém přenosu z radiokavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Jan Stejskal, vedoucí oddělení komunikace a mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové.

Čtěte také

Nyní jsou veškeré naděje na záchranu nosorožců bílých severních v rukou vědců a umělých metod reprodukce.

Práci odborníků na záchraně těchto nejohroženějších savců na naší planetě koordinuje právě Safari Park Dvůr Králové.

Nejdůležitější je určitě vytvoření prvních embryí nosorožce bílého severního. Kvůli tomu byl Jan Stejskal v červenci a v srpnu dvakrát v Keni a v září potom v Itálii v Cremoně.

V červenci byla dokončena všechna potřebná povolení a příprava na vlastní zákrok.

V srpnu se odehrál vlastní zákrok, což obnášelo zařídit cestu kolegů z IZW Berlin a ze společnosti Avantea Cremona do Ol Pejety, postupné uspání obou nosorožčích samic, odběr jejich vajíček a izolace v polní laboratoři, jejich převoz do Itálie a následně práce s vajíčky v laboratoři v Itálii.

Čtěte také

V září se uskutečnila v italské Cremoně společná tisková konference, na níž bylo oznámeno, že se vůbec poprvé podařilo vytvořit embrya nosorožce bílého severního v laboratoři.

Ještě předtím se v červnu Safari Park Dvůr Králové podílel na leteckém transportu pěti nosorožců černých z Evropy do národního parku Akagera ve Rwandě.

Podle Jana Stejska se ale celý projekt týká nejen starosti a péči o zvěř v Africe, ale i starosti o lidi, kteří tam žijí.

Poslechněte si celý záznam rozhovoru s Janem Stejskalem, který v pátek 18. října 2019 dopoledne vedla v rozhlasové kavárně District 5 moderátorka Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související