Buvol kaferský, jedno z nejobávanějších zvířat Afriky, je první letošní mládě dvorského safari parku

4. leden 2021

V safari parku se narodilo první mládě roku 2021. Je jím samec buvola kaferského. Spolu s celým stádem již mládě využívá nejen teplé stáje, ale také venkovní výběh u vjezdu do safari.

Čtěte také

Buvol kaferský patří kvůli své vznětlivé povaze a obrovskému vzrůstu k nejobávanějším zvířatům Afriky. Právě díky své nebojácné a podle některých až agresivní povaze se také pravděpodobně stal členem prestižní velké pětky (kromě něj tam patří ještě lev, levhart, nosorožec a slon).

Ačkoli nebezpeční jsou především samci, také před samicemi je třeba mít se na pozoru. Během srdnaté ochrany mláďat nezřídka smrtelně zraní třeba i lvy.

Čtěte také

Rodinná pouta mezi buvoly jsou velmi pevná a skupina nebrání jen novorozené, ale také staré členy stáda. V případě nebezpečí vytvoří obrannou linii z nejsilnějších zvířat ve skupině, která chrání ta slabá.

Buvoly kaferské chová z českých zoologických zahrad pouze Dvůr Králové. Podobně jako i řadu dalších druhů mohou lidé buvoly kaferské pozvat na jídlo v rámci úspěšné kampaně Pozvi zvíře na oběd.

Chovatelsky velmi úspěšný byl v safari parku i minulý rok

K 30. listopadu 2020 se narodilo či vylíhlo cekem 630 mláďat a velmi silný je i končící prosinec. Půjde tedy o jeden z nejúspěšnějších roků za poslední dekádu. Řada přírůstků potvrzuje pozici safari parku ve světové chovatelské špičce.

Buvol kaferský, první mládě roku 2021 v Safari Parku Dvůr Králové

Po 15 letech se povedlo odchovat mládě náročného hrošíka liberijského. Malého samce ovšem mohli návštěvníci kvůli koronavirovým omezením obdivovat jen necelých 14 dnů, než se areál znovu uzavřel.

Čtěte také

Senzační byl i český prvoodchov vzácné antilopky chocholatky červené, jediná dvě mláďata vážně ohrožené zebry bezhřívé narozená ve světových zoo či jediné mládě kočkodana bělonosého mimo Afriku.

Pozornost přitáhly i první želva paprsčitá ve Dvoře, která se navíc vylíhla po zcela přirozené inkubaci přímo v expozici, český prvoodchov volavek západních, zatím osm pelikánů nebo tři mláďata hadilova písaře.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související