Tajemný a zpívající, tak se říká krokodýlu štítnatému, který se zabydluje v dvorském safari parku

12. prosinec 2020 09:04

Krokodýl štítnatý, tento zajímavý a ve volné přírodě ohrožený tvor, se právě „zabydluje“ v Safari Parku Dvůr Králové. Zpívající se mu říká proto, že se s ostatními druhy dorozumívá zvuky připomínajícími zpěv. A proč je také tajemný? Na to se zoologa Michala Podhrázského zeptala redaktorka Dana Voňková.

V zázemí pavilonu Vodní světy přivyká na nové podmínky mimořádně vzácný krokodýl štítnatý. O jeho životě v přírodě se ví velmi málo a chov ve Dvoře Králové pomůže k poznání tohoto druhu i jeho ochraně. Návštěvníkům se tento plaz, který na východ Čech přicestoval ze Španělska, představí v novém roce.

Čtěte také

Třicet hodin trvala cesta samice krokodýla štítnatého ze španělské Valencie do Dvora Králové. Do Podkrkonoší přijela speciálním vyhřívaným vozem ve čtvrtek 26. listopadu, celý transport doprovázela mimořádná hygienická opatření a navázala na ně nezbytná karanténa zvířete i pracovníků do transportu zapojených.

„Je to časný a zcela mimořádný dárek k Vánocům,“ říká se ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. „Bezpochyby jde o jeden z nejvýznamnějších přírůstků roku. V přírodě je krokodýl štítnatý velmi vzácný a bohužel i v lidské péči je raritou,“ popisuje Přemysl Rabas.

„Založení chovného programu plně odpovídá naší snaze věnovat se především chovu druhů, které to pro přežití nutně potřebují,“ doplňuje.

Čtěte také

Osmnáctiletá samice váží zhruba 53 kilogramů a měří 203 centimetrů. V budoucnu by ji měli doplnit další zástupci jejího vlastního druhu.

„V chovu krokodýlů štítnatých je vážný nedostatek samců. Proto vyjednáváme o dovozu chovného samce z prostředí mimo evropský chovný program,“ říká zoolog Michal Podhrázský.

Samice nyní obývá prostor mimo expozice v zázemí Vodních světů a veřejnosti se představí v následující sezoně. Obydlí jednu z nádrží tohoto nově zrekonstruovaného pavilonu.

Čtěte také

Krokodýl štítnatý je doma v tropických lesích střední a západní Afriky. Má nesmírně bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl. To možná naznačuje jeho složitý společenský život.

O jeho životě v divočině je známo ale jen velmi málo, jde o nejméně prozkoumaný druh krokodýla na Zemi. Nejasná je i početnost druhu, podle předpokladů je však kriticky ohrožený a populace vlivem přímého lovu i likvidace přirozeného prostředí dál rychle ubývá.

V lidské péči je krokodýl štítnatý opravdovou vzácností, na celé planetě je v certifikovaných zoologických zahradách chováno ani ne sto jedinců.

Krokodýl štítnatý
patří mezi středně velké krokodýly. Obvykle dorůstá kolem 2,5 m, ale jsou známí i samci dlouzí přes 4 metry. V přírodě podle všeho preferuje rychle tekoucí řeky tropických lesů, nevyhýbá se ani brakické vodě. Do roku 1996 o něm nebylo známo prakticky nic. V současnosti se vědci snaží druh poznat a najít cesty jak ho efektivně chránit. Jednou z pojistek před úplným vyhubením je i ustavení dostatečně početné populace v lidské péči a její pravidelné rozmnožování. V budoucnu se uvažuje i o případném vypouštění mláďat odchovaných v zoologických zahradách do divočiny například v Pobřeží slonoviny. Začínající chov v safari parku proto může mít v budoucnu velký význam pro záchranu tohoto druhu.

Krokodýl štítnatý se vyskytuje ve střední a západní části Afriky. Druhové jméno cataphractus poukazuje na šest řad šupin na zádech a v překladu znamená „oděný v brnění”.Charakteristickým rysem tohoto druhu je štíhlý čenich a na něm vysoko umístěné nosní dírky. Má extrémně silný stisk čelistí. Na místě vypadlého zubu mu naroste nový.

V zázemí pavilonu Vodní světy přivyká na nové podmínky mimořádně vzácný krokodýl štítnatý

Samci tohoto druhu jsou velice teritoriální a své území si hlídají před cizími samci. Vetřelce se obvykle snaží zastrašit vynořováním z vody a vystavováním těla, často se také rozhodne k boji. Dominantní samec má právo pářit se se všemi samicemi ve svém území.

Čtěte také

Samice klade asi 20 poměrně velkých vajec do předem vyhrabané jamky ve břehu, na kterou poté navrší hromadu bahna a vegetace. Hnízda mohou měřit na výšku až 80 cm a na délku až 2 m. Potrava krokodýlů štítnatých se skládá především z ryb a jiných vodních živočichů,například žab, krabů i savců.

Oči a nosní dírky mají krokodýlové umístěny vysoko na hlavě, což jim umožňuje vyčkávat téměř ponořeni pod vodou a pozorovat kořist. Díky štíhlému tělu se mohou rychle pohybovat pod vodou, do tlamy lapit rybu na otevřené vodě, nebo také potravu hledat v úkrytech mezi kořeny spadlých stromů.

Čtěte také

Mezinárodní svaz ochrany přírody do roku 1996 uváděl, že krokodýl štítnatý patří mezi druhy, o kterých chybí údaje. Poté, co byla shromážděna potřebná data, byl přeřazen mezi kriticky ohrožená zvířata. Stavy krokodýlů ohrožuje lov pro kůži.

Nyní je krokodýl štítnatý zapsán na seznam CITES I. Záchranný program spočívá v úzké spolupráci s národním parkem na území Pobřeží slonoviny, který má zajistit přežití a ochranu nově dovezených jedinců.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související