Jak vypadá krmení Krakena? Tomistomy přitahují v Safari Parku Dvůr Králové pozornost

3. listopad 2018 09:40

Na světě žije asi 24 druhů krokodýlů. V Safari Parku Dvůr Králové největší pozornost přitahují tomistomy Kraken a Penelopa. V posledních letech každé jaro staví samička  hnízdo a pečlivě se stará o vajíčka. Bohužel, mláďata  se nelíhnou, vejce nejsou totiž oplozená.

VIDEO: Vypouštění Krakena můžete sledovat v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Vypouštění Krakena můžete sledovat v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let. Patří mezi nejúspěšnější živočichy, které kdy příroda stvořila a jsou to současníci dinosaurů. Je zapotřebí takové tvory poznávat a především chránit. Milují vodu a ve vodě se i páří.

Stejný scénář se už 20 let opakoval i v jedné zoo v USA, ale nakonec se mláďat přece jen dočkali. Takže se nevzdávají ani královédvorští ošetřovatelé.

Jak reportérku Danu Voňkovou přesvědčili Martin Smrček a Josef Brokeš, stále se o Krakena a Penelopu pečlivě starají a každé druhé úterý pro ně připravují oblíbené Velké krmení.

Tělo krokodýlů je pokryté rohovitými štíty, pod kterými leží kostěné desky. Tato zvířata plavou pomocí silného, ze stran zploštělého ocasu. Končetiny, které při plavání mají přitisknuté k tělu, jim slouží pouze na pevnině nebo mělkém dnu.

Tomistoma úzkohlavá v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Oči mají krokodýli na svrchní straně hlavy, což jim umožňuje sledování okolí, zatímco zbytek těla je ponořen. Těsně za očima jsou ušní otvory, chráněné kožním záhybem. Rodiče a mláďata mezi sebou komunikují pomocí nejrůznějších zvuků.

Svaly krokodýlů, které se upínají na čelisti, dokáží vyvinout obrovský tlak při konzumaci potravy. Jsou schopni rozdrtit i kosti,naopak pro otevírání čelistí tolik síly nepotřebují. Žaludek krokodýla je velký přibližně jako basketbalový míč.

Krokodýli dosahují značných velikostí, které jim dovolují napadnout a zabít velké druhy skotu i samotného člověka.

Tomistoma úzkohlavá v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související