Mláďata krokodýlů čelnatých mají za sebou čipování. Zoologové jim vystavili něco jako rodný list

8. říjen 2017

Chtěli byste mít doma krokodýla? Pokud byste zvolili mláďě krokodýla čelnatého, nebyl by to až takový problém. Když se narodí, měří pouhých 28 cm. Když trochu povyroste má zhruba půl metru. Ale pozor, mluvíme o mláděti. Dospělý krokodýl čelnatý může dosáhnout i dvoumetrové délky!

Jen málokdo z nás si takové zvíře může doma dovolit.

Pokud vám ovšem stačí se na krokodýly jen dívat, královédvorská ZOO má pro vás jedinečnou nabídku. Přijďte se podívat do pavilonu Vodní světy, kde mají krokodýli čelnatí expozici nedaleko populárního Krakena a jeho družky.

Čtěte také

Tři mláďata narozená v plzeňské ZOO mají teď na nové adrese za sebou čipování. Zoologové Martin Smrček, Pavel Moucha a veterinář Jiří Váhala jim právě vystavili něco jako "rodný list". A jak to udělali, se dozvíte z reportáže redaktorky Dany Voňkové.

Krokodýl čelnatý je nejmenší žijící krokodýl na světě. Ve zralém věku dosahuje délky jeden a půl až dva metry.

V dospělosti jsou na zádech zbarveni tmavě, nejčastěji černě, na bocích mívají žluté skvrny, břicho je jak u dospělých zvířat, tak u mláďat světlejší.

Mláďata krokodýlů čelnatých mají za sebou čipování. Zoologové jim vystavili něco jako "rodný list"

Díky malé velikosti a větší bezbrannosti vůči predátorům má tento druh krokodýla silně obrněný krk, záda i ocas. Nápadný je i jeho dlouhý a široký čenich a výrazně vystouplé čelo, podle kterého získal i český název.

Krokodýl čelnatý je pomalý plaz s převážně noční aktivitou

Je velice plachý a ve volné přírodě ho spatříte jen vzácně. Jako ostatní krokodýli je masožravec, živí se velkými bezobratlými živočichy, převážně pak korýši a měkkýši, které drtí zakulacenými zuby v zadní části tlamy, menší část potravy tvoří ryby, plazi a drobní savci. Nepohrdne ani mršinou. Potravu si hledá ve vodě i na břehu, při lovu se nevzdaluje daleko od vodní plochy.

Mláďata krokodýlů čelnatých mají za sebou čipování. Zoologové jim vystavili něco jako "rodný list"

Krokodýl čelnatý je samotářský živočich, který přes den odpočívá většinou pod velkými kameny nebo v prohlubních, které si staví v zemi.

Společnost vyhledává pouze v období páření. Samice staví kopcovitá hnízda v období mezi květnem a červnem a nejčastěji kladou kolem 10 vajec. Mláďata se líhnou zhruba po 85 až 105 dnech a po narození měří kolem 28 cm. I když matka mláďata střeží, ne vždy je uhlídá před predátory, jako jsou ptáci, větší ryby, savci a plazi, ale i jinými, většími druhy krokodýlů.

autor: DV
Spustit audio