Krokodýl Kraken prožil v dvorské ZOO přes 30 let. Proti jeho stěhování protestují stovky lidí peticí

8. říjen 2020 08:43

Safari Park Dvůr Králové přijde příští rok o Krakena, největšího krokodýla chovaného v Česku. Měří víc než pět metrů. Vedení zoologické zahrady ho i se samicí Penelope přestěhuje do polské Lodže. Tamní park má prý pro chov těchto velkých plazů lepší podmínky. Plánovaný přesun ale část lidí kritizuje, stovky jich podepsaly protestní petici.

„To je Kraken," ukazuje zoolog dvorského safari parku Michal Podhrázský krokodýla úzkohlavého. Samec odpočívá ve vodě, v pavilonu, který je momentálně jeho domovem.
„Penelopa je tam taky někde zalezlá."

Čtěte také

Ve Dvoře Králové spolu žijí víc než třicet let. Za tu dobu se jim nepodařilo přivést na svět potomka.
„Samice klade dvanáct let vejce. Je to výborná samice, snáší vejce nasucho. Většina samic je přitom klade do vody a s tím bývají problémy. Naše Penelopa vybuduje hnízdo, o které se vzorně stará. Je to super, ale všechna ta vejce jsou neoplozena."

Důvodem mohou být podle Michala Podhrázského i podmínky, ve kterých pár žije. K dispozici má asi sto metrů čtverečních, polovina z toho připadá na vodu.
„Hloubka vody je tady metr dvacet až metr padesát. V Lodži mají k dispozici sto osmdesát metrů čtverečních a z toho celých sto šedesát metrů čtverečních připadá na vodu, což je třikrát tolik, co tady u nás. A největší hloubka je v Lodži tři metry. Takže zkrátka úplně jiné podmínky."

Tomistoma úzkohlavá - Kraken a Penelopa při krmení

A právě to může být pro krokodýlí pár novým impulsem k rozmnožování. To je přitom podle zoologů důležité, v přírodě těchto zvířat žije jen asi dva a půl tisíce.
„Ta zvířata jsou ohrožena. A proto by mělo být snahou zoologické zahrady rozmnožit je. My se o to pokoušíme dvanáct let a nepohnuli jsme s tím. A nejsme schopni jim dát u nás lepší podmínky. Kvůli tomu jsme se rozhodli, že je pošleme jinam."

Jenže takový krok zahrady část lidí kritizuje. Už víc než sedm stovek jich podepsalo protestní petici.

Čtěte také

„Kraken je ikonou Safari Parku Dvůr Králové. A má velké množství fanoušků, kteří často výhradně za ním jezdí desítky let z nejrůznějších koutů republiky," říká iniciátor petice Štěpán Domorád.

Podle něj jsou podmínky krokodýlů v Safari Parku Dvůr Králové vyhovující. A při převozu jim podle něj navíc hrozí nebezpečí.
„Přesun krokodýlů nad čtyři metry délky je extrémně riskantní. Zvířata jsou vystavena obrovskému stresu a mohou si způsobit zranění. Čím větší je krokodýl, tím větší je také riziko."

Že je přesun takto velkých plazů riskantní, zoolog Podhrázský připouští. Zvířata se tak nebudou uspávat a návyk na transportní bednu s nimi ošetřovatelé chtějí trénovat několik měsíců.
„Diskutovali jsme to dlouhou dobu. Ale zase je to podle nás hrozně sobecké, nechávat si Krakena prostě jen proto, že je největší."

K přesunu do Polska by mělo dojít zhruba v polovině příštího roku. Jako náhradu si dvorský safari park vyhlédl krokodýla štítnatého, ten je menší a pochází z rovníkové západní Afriky.

Spustit audio

Související