Krokodýli čelnatí rostou doslova jako z vody

5. září 2015

Mezi nejmladší drobotinu patří v ZOO Dvůr Králové nad Labem tři krokodýli. Do Dvora Králové připutovali vloni ze ZOO Plzeň. Ošetřovatelé se zatím o ně starají v depozitáři Paviolonu Vodní světy. Krmí je myškami a hmyzem, hlídají teplotu vody ve speciální kádi a bedlivě sledují jak rostou.

Zatím mláděta měří necelých 30 cm, ale jednou z nich budou dvoumetroví predátoři vodní říše.

Jak krokodýlové přicházejí na svět a jak svůj příchod ohlašují? To vysvětlil redaktorce Daně Voňkoví královédvorský zoolog Pavel Moucha. I vás zveme na návštěvu zvířecího vodního světa.

Čtěte také

Na pevninu vylézá jen při kladení vajíček, když číhá na kořist, když loví nebo se jen vyhřívá na sluníčku.

Krokodýl čelnatý je jinak vyloženě vodní zvíře.

Dospělý samec měří 2 metry, samice o půl metru méně.

Ty, které byste teď našli v ZOO Dvůr Králové nad Labem mají zhruba 30 cm, mají žluto-černou barvu, ostrou dobře vyvinutou šupinatou kůži a jsou plní života.

Krokodýli čelnatí rostou v ZOO Dvůr Králové nad Labem doslova jako z vody

Mláďata získala zahrada ze ZOO Plzeň v loňském roce. Návštěvníci ze tří malých krokodýlů vidí v expozici zatím jen jednoho jedince - obývá malé akvárium ve vstupním prostoru Pavilonu Vodní světy.

Pro tato atraktivní zvířata se společné prostory zatím připravují - musí být dostatečně velké a pohodlné jak pro ně, tak pro ošetřovatele. Krokodýlové jsou otužilí, nemoci se jim vyhýbají, tak se dá předpokládat, že dospělého věku se v královédvorské ZOO dožijí všichni tři.

autor: DV
Spustit audio