Dvorský safari park je bez návštěvníků a přichází o miliony. Některým zvířatům zvědavé oči chybí

24. listopad 2020 09:19

Zoologická zahrada Dvůr Králové je už několik týdnů bez návštěvníků. Podle jejího vedení kvůli tomu přichází o miliony korun. Zvířata v safari parku reagují na netradiční klid různě. Některým návštěvníci chybí, jiným je to jedno. 

Čtěte také

„Většina zvířat snáší klid v zoologické zahradě dobře, neřekl bych, že jim lidé chybí," říká zoolog Jiří Hrubý.

Na starosti má především slony, nosorožce, hrochy a část kopytníků, včetně malých antilop. Právě pro ně přitom může být netradiční klid dokonce nebezpečný.
„Ticho teď sice snáší dobře, ale ve chvíli, kdy se tady objeví větší skupina lidí, tak začnou reagovat trošku zmateně. Protože zvířata si velmi rychle odvyknou a u malých antilop obzvláště může panika ve stádě způsobit velké škody."

Antilopa vraná v Safari Parku Dvůr Králové

Mezi zvířata, kterým lidé určitě chybí, patří šelmy. Říká to zooložka Gabriela Linhart.
„Jsou to určitě dva mladí samci gepardů v klasické části zoologické zahrady. To mají jako oblíbenou zábavu lovení malých dětí a psů, samozřejmě pouze přes bariéru a sklo. Takže nyní se jen tak líně povalují a nemají se čím zabavit."

Čtěte také

No a podobné je to ve lvím safari. Štěstím je prý to, že se nedaleko něj pohybují dělníci opravující most.
„Tak lvi chodí alespoň pozorovat lidi a cvrkot tam."

Zatímco pocity zvířat mohou zoologové jen odhadovat, ekonomický vliv pandemie je jednoznačný. Safari park přichází na chybějících tržbách o miliony korun.

„Přicházíme o tržby, které díky vstupnému a dalším službám, stravování a také zejména ubytování, bychom běžně měli," vysvětluje zástupce ředitele dvorského safari parku Jaroslav Hyjánek.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Podle něj bude klíčové, jestli se areál podaří otevřít v prosinci. Během něj totiž zájem lidí o zahradu každoročně roste.

Spustit audio

Související