Podzim hlásí ve dvorském safari parku odchyt pelikánů. Letos poprvé proběhl v neoprenu a rouškách

7. listopad 2020 09:59
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Poprvé v historii v rouškách proběhl v Safari Parku Dvůr Králové odchyt pelikánů

V Safari Parku Dvůr Králové ohlašuje podzim odchyt pelikánů. Pro ten letošní si pracovníci zoo museli připravit nejen neoprény, ale také nasadit roušky. Komplikovalo jim to sice pohyb ve vodě i na souši, ale nakonec vše dobře zvládli a pelikáni jsou už v teple na zimovišti. Do safari se pelikáni vrátí na jaře příštího roku.

Jak vám potvrdí redaktorka Dana Voňková, základem úspěchu je dobrá strategie a koordinace, což výtečně ovládá zoolog Michal Podhrázský.

Čtěte také

Pelikán bílý dorůstá velikosti labutě. Je asi 148 až 175 centimetrů velký s rozpětím křídel 226 až 300 centimetrů a hmotností mezi 5 až 15kilogramy.

Má mohutné tělo s krátkými končetinami, krátkým ocasem, silným zobákem a charakteristickým hrdelním vakem. Je skoro celý bílý, jen konce letek má černohnědé, vak žlutý a nohy růžové. Všechny prsty na nohou jsou spojené plovací blánou.

Na rozdíl od podobného pelikána kadeřavého je pelikán bílý menší, má světlé končetiny, tmavé letky, žlutý vak a holou kůži kolem očí.

Poprvé v historii v rouškách proběhl v Safari Parku Dvůr Králové odchyt pelikánů

Pelikán bílý hnízdí v Africe a mezi jihozápadní Evropou a střední Asií. Je částečně tažný, na zimu odlétá do severozápadní Afriky, odkud se začíná navracet na přelomu února a března.

Největší hrozbu pro pelikány stále představuje ztráta přirozeného biotopu. Hrozí jim také pronásledování ze strany porybných, kteří pelikánům přisuzují velký úbytek ryb na chovných rybnících.

Čtěte také

Stejně jako ostatní pelikáni se živí téměř výhradně rybami, které chytá do svého hrdelního vaku. Svou kořist loví většinou při plavání na hladině, často však i ve skupinách, kdy ryby společně nahání na mělčinu, kde jsou snadnou kořistí. Za potravou se vydává především brzy ráno a k večeru, denně spořádá až 1,5 kilogramu ryb.

Mláďata nejprve požírají rozmělněnou potravu z hrdelního vaku svých rodičů, po zhruba 14 dnech si už potravu hledají sami. Pohlavně dospívají pelikáni bílí ve třetím až čtvrtém roce života.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související