Světová rarita v odchovu pelikánů!

23. květen 2013

Po ukončení letošní chovné sezóny se ZOO Dvůr Králové nad Labem může pochlubit 32 odchovanými pelikány ve čtyřech druzích. Z toho je 11 pelikánů skvrnozobých, které rozmnožuje Královédvorská ZOO jako jediná zoologická zahrada mimo Asii.

Počátkem listopadu 2012, krátce po odchytu z venkovních výběhů a přesunu na zimoviště, zahnízdily v Královédvorské ZOO čtyři druhy pelikánů.

Světová rarita v odchovu pelikánů - před vypuštěním na safari dostávají antiparazitika

První mláďata se začala klubat v polovině prosince a nadílka ptáčat pokračovala až do jara letošního roku. Celkem se podařilo odchovat 32 malých pelikánů, což je světová rarita.

Světová rarita v odchovu pelikánů - odrůstající mláďata v odchovně

Sedmnáct mláďat bylo odchováno vlastními rodiči na hnízdech v zimovištích.

Patnáct mláďat vychovali ošetřovatelé. Vejce se rodičům odebírají a nahrazují podkladky z důvodu eliminace rozbíjení. Na hnízdo se vrací naklubané vejce.

Vzhledem k tomu, že se na hnízdo vrací jen jedno mládě a ptáci snáší 2 až 3 vejce, zbylá mláďata putují na odchovnu. Krmení malých pelikánů měli možnost sledovat návštěvníci ZOO v odchovně pavilonu Ptačí svět.

Z celkového počtu odchovaných pelikánů bylo sedm pelikánů afrických, osm pelikánů bílých, šest pelikánů kadeřavých a jedenáct pelikánů skvrnozobých.

Největším úspěchem je odchov právě pelikánů skvrnozobých, které rozmnožuje Královédvorská ZOO jako jediná zoologická zahrada mimo Asii.

Nadílku pelikánů si nyní užívají návštěvníci ZOO, kteří mohou vidět tyto obrovské, majestátní ptáky na rybníku v Africkém safari, při pěší procházce k Pavilonu lvů na vodě panoramatického výběhu a v průchozí voliéře pro pelikány v klasické části ZOO.

„V současné době je ZOO Dvůr Králové nad Labem společně se ZOO Berlín nejlepším chovatelem pelikánů na světě. Ze sedmi známých druhů chováme kolekci pěti (bílé, africké, skvrnozobé, kadeřavé a australské), celkem 56 ptáků. Od roku 1993 se u nás vylíhlo celkem 350 mláďat pelikánů, nejvíce pelikánů bílých, zatím 159 ptáčat,“ uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio