Holýma rukama odchytili ošetřovatelé v Safari Parku Dvůr Králové 25 pelikánů z volných výběhů

1. listopad 2018 08:25

Jednou z podzimních tradicí Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem je odchyt pelikánů z volných výběhů. Ptáci by totiž mrazy nepřežili. Dvě desítky zaměstnanců měly při odchytu víc práce než v minulých letech.

Na 20 ošetřovatelů a zoologů Safari Parku Dvůr Králové se sešlo v africkém a pěším safari, aby společně pochytali a přesunuli na zimoviště skupinu pelikánů. Toho posledního se jim podařilo odchytit až na městském koupališti.

Pelikáni z královédvorské ZOO se už vyhřívají v teple a věnují se založení rodiny

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Ale ještě ve středu brázdili hladiny dvou rybníků a užívali si posledního letošního sluníčka. A to až do chvíle, kdy se v jejich blízkosti objevili muži v neoprénech nebo na loďkách a na stráních a mostech jejich ošetřovatelé. Přišla chvíle, kdy pelikáni musí opustit Safari.

Hon na pelikány začal krátce po poledni. „Odchyt provádíme pravidelně každý podzim a vždy postupujeme podle osvědčeného systému. Ptáky vyženeme z rybníků ven, zamezíme jim přístup zpět k vodě a na břehu je pochytáme," popisuje zoolog Michal Podhrázský, pro kterého je letošní odchyt už osmý ve dvorském safari parku.

Do akce se jako každý rok zapojili i pracovníci v neoprenech a na člunech.
„Zatímco většinu ptáků jsme pochytali na břehu během chvíle, dvěma pelikánům kadeřavým se ven z vody nechtělo, a tak jsme je na člunech naháněli přes půl hodiny. Nakonec jsme oba lapili do sítě," říká zoolog.

Letos byl odchyt pelikánů komplikovanější než v minulých letech

Samotný závěr odchytu ošetřovatelům zpestřila jedna ze samic.
„Tu jsme dohnali až na městském koupališti, kam se jí podařilo přelétnout. Koupaliště se nachází v těsné blízkosti safari parku a jeho pracovníci nám o nezvaném návštěvníkovi předali okamžitě zprávu. Odchyt se tak protáhl na více než dvě hodiny," uzavírá Michal Podhrázský.

Odchyt pelikánů v Safari Parku Dvůr Králové

Na zimoviště bylo během odchytu přesunuto deset bílých, osm kadeřavých a sedm afrických pelikánů. Ptáci tam stráví celou zimu, během které zahnízdí a vyvedou mláďata.

autor: Milan Baják | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související