Jak to vypadá když se chytají pelikáni? V Královédvorské ZOO je přesunuli do zimoviště

7. listopad 2015

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem začali s odchytem ptáků žijících na vodních plochách v areálu safari. Pracovníci zahrady se tentokrát zaměřili především na pelikány, do terénu vyrazily téměř tři desítky lidí, samotný odchyt je totiž velmi náročný. Na místě ho sledoval i Český rozhlas Hradec Králové.

I podzimně zbarvené listí stromů zoologům připomnělo, že je nejvyšší čas vypravit se do ptačí říše a jejich obyvatele odtamtud přemístit do tepla zimovišť.

Tři muži v neoprénu v jezírku a dalších pětadvacet lidí připravených na břehu, někteří vybaveni tyčemi, se kterými plácají o hladinu vody. Odchyt pelikánů právě začíná. Na místě ho sledoval i reportér Václav Plecháček

To znamená, že část pracovníků ZOO vstoupila do vody, část střežila břehy rybníků a další skupina běhala za uprchlíky po lese.

Cílem je nahnat ptáky do rohu výběhu. Tam je potom ostatní odchytávají a přenáší do připraveného boxu na valník traktoru.

Čtěte také

„Člověk ho musí chytnout za zobák a pak zfixovat křídla. Protože jak mávají těmi křídly, tak by se mohli vyvlíknout," popisuje ošetřovatelka Nela Krátká.

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Některé druhy pelikánů totiž váží i patnáct kilogramů a jejich útok podle dalšího z ošetřovatelů Radka Šleise hodně bolí: „Předloni mně pelikán zobákem rozsekl nos a trefil se ještě pod oko. Oni když jsou v nouzi, útočí zobákem tak, že jdou špičkou proti očím. Snaží se protivníka oslepit. Takže když jsem ho chytal a šel za ním do bahna, nechytil jsem mu první zobák, tak mi rozseknul nos a trefil se špičkou asi dva centimetry od oka."

„Bylo to rychlé a hlavně se žádnému nic nestalo. To je úspěch," pochvaluje si Michal Podhrázský.

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Mluví přitom o pelikánech, kteří odchyt přežili bez újmy, to samé se už nedá říct o zaměstnancích zahrady: „Tady jsou nějaký odřený kolena a krev z ruky tady někomu tekla, ale to se holt stává."

Po odchytu byli pelikáni, stejně jako každý rok, odvezeni na zimoviště, které je pro ně vlastně hnízdištěm. Tam se spáří a během krátké doby tak ošetřovatelé očekávají první vejce a následně nové přírůstky.

Pelikáni jsou teď už v teple zimovišť a my se můžeme těšit, že se na jaře i s mláďaty na rybníky znovu vrátí. Jejich impozantní krása totiž Safari velmi sluší.

Zaměstnanci zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem dnes odchytávají pelikány. Ptáky je nutné zazimovat. Do terénu vyrazilo téměř třicet lidí, odchyt je totiž velmi náročný. Na místě ho sledoval i náš reportér Václav Plecháček.

Posted by Český rozhlas H radec Králové on 3. listopad 2015< /a>
autoři: DV , PLE , Simona Jiřičková
Spustit audio