ZOO Dvůr Králové pomáhá na Filipínách obnovit vyhynulé populace pelikánů

19. květen 2016

Dvorská zoologická zahrada zahájila další ochranářský projekt - jeho cílem je obnovit vyhynulou populaci pelikánů skvrnozobých na Filipínách. Ve spolupráci se ZOO Plzeň odeslala 4. května šest pelikánů ze svého chovu na Filipíny, kde tento druh v minulosti zcela vyhynul.

„Na návratu pelikánů skvrnozobých na Filipíny spolupracujeme s Avilon Zoo, která se nachází nedaleko hlavního města Manily na ostrově Luzon, a se záchrannou stanicí Talarak na ostrově Negros. Naším cílem je založit chov pelikánů v několika místních záchranných stanicích, aby se odchovaná mláďata v budoucnu stala základem nové volně žijící populace," říká dvorský zoolog a jeden z koordinátorů projektu Michal Podhrázský.

I soukromá návštěva cizí země, se může propojit s pracovní profesí. Přesně takovou situaci zažil zoolog Michal Podhrázský. Nápad vrátit pelikány skvrnozobé do míst, kde došlo k velkému snížení počtu těchto ptáků, se zrodil za jeho pobytu na Filipínách před dvěma lety.

První stěhování pelikánů na Filipíny uskutečnila ZOO Dvůr Králové nad Labem právě teď.

Dva samečci a čtyři samičky dorazili do Avilon ZOO 6. května v dobré fyzické kondici.

„Ihned po příjezdu jsme jim nabídli živé tilapie, do kterých se nadšeně pustili. Pelikáni budou po třicet dní ponecháni v karanténě, kde si postupně zvyknou na nové prostředí," popisuje Joaquin Gaw, ředitel Avilon ZOO.

Další přesun dvorských pelikánů na Filipíny je naplánován na podzim tohoto roku.

Čtěte také

V první řadě je nutné tam pro ptáky vytvořit vhodné podmínky k rozmnožování v lidské péči. Teprve poté je možné přejít k jejich postupnému vracení zpět do volné přírody.

ZOO Dvůr Králové pomáhá na Filipínách obnovit vyhynulé populace pelikánů

Pelikáni skvrnozobí byli poprvé vědecky popsáni právě na Filipínách, kde se ještě na začátku 20. století hojně vyskytovali.

Vlivem postupné ztráty jejich přirozeného prostředí tu byl tento druh v šedesátých letech prohlášen za vyhynulý. V současné době obývají zejména oblasti Indie, Kambodži a Srí Lanky.

ZOO Dvůr Králové chová pelikány skvrnozobé od roku 2004 a jako jediná v ČR je pravidelně rozmnožuje. Od roku 2007 tu bylo odchováno už 58 mláďat.

ZOO Dvůr Králové pomáhá na Filipínách obnovit vyhynulé populace pelikánů
autoři: DV , Michal Podhrázský , Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio