V Safari Parku Dvůr Králové si užívají „ptačí školku“ pelikáni, nejtěžší létající ptáci na světě

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pelikán bílý v Safari Parku Dvůr Králové

Vypravíme se do Safari Parku Dvůr Králové za pelikány. Do zázemí, kde ptáci právě hnízdí, návštěvy nemohou, protože by ptačí páry rušily, ale do odchovny vidí každý zájemce prostřednictvím velké skleněné stěny. Na vlastní oči se může přesvědčit, že vylíhnutým pelikánům se tam daří dobře. A aby ne, když za nimi šestkrát denně přichází ošetřovatelky s velkou dobrotou - natrávenými rybičkami, když mají dost světla a tepla.

Do takzvané ptačí školky vás teď zavede zoolog Michal Podhrázský a reportérka Dana Voňková.

Pelikáni žijí ve všech světadílech kromě Antarktidy. Nejblíže České republice se vyskytují v okolí Středozemního a Černého moře, v Malé Asii a severovýchodní Africe. Hnízdí v deltách velkých řek, na jezerech a mokřinách.

Pelikán skvrnozobý v Safari Parku Dvůr Králové

Po vyvedení mláďat se většinou vracejí na mořská pobřeží, kde mají v dosahu sladkou vodu.

Pelikáni jsou nejtěžší létající ptáci, mohou dosáhnout váhy až 15 kilogramů a létat rychlostí i 50 km/h.

Do pružného hrdelního vaku se pelikánu vejde až 14 litrů vody

Dobře prokrvený vak je bez peří a slouží také k ochlazování krve.

Někteří loví tak, že ryby omráčí rychlým pádem ze vzduchu do vody, jiní loví ve dvojici nebo trojici, nejdokonalejší jsou lovy skupinové. Tehdy pelikáni utvoří půlkruh a ryby zahánějí na mělčinu údery svých křídel.

Ryby polykají živé. Větší vyhazují do vzduchu, dbají přitom na to, aby dopadly do vaku hlavou dolů. Neporaní se tak o ostny a ploutve a nezpůsobí si protržení vaku nebo vzpříčení potravy.

Převážná většina pelikánů žije v každé sezóně v monogamních svazcích, před každou další utvářejí páry nové - partnera si vybírá samice.

Na začátku hnízdění jsou pelikáni plaší, mnohdy hnízdo po vyrušení i opustí.

V sezení na vejcích se oba rodiče střídají. Po vylíhnutí je mládě holé a rodiče ho krmí natrávenou potravou vyvrhovanou z volete dokud se zcela neopeří, což trvá 10 až 12 týdnů. To už jsou mláďata větší než rodiče.

Mnoho mláďat v raném věku uhyne, v hnízdě dospívá často jen jediné.

Spustit audio
autoři: Dana Voňková , baj

Odebírat podcast

Související